EU otkrila koliko je radnih mjesta planirano za Hrvate

U prijedlogu proračuna Europske komisije za sljedeću godinu, dio planova posvećen je i Hrvatskoj. U tom se dokumentu točno navodi koliko se radnih mjesta u EU otvara za Hrvate, i to za plaću od otprilike 5.000 eura mjesečno.

U prijedlogu proračuna tako se u jednoj od tablica navodi da će institucije otpustiti 286 zaposlenika i zaposliti novih 280 iz Hrvatske. Podsjetimo, riječ je o radnim mjestima s prosječnom plaćom od otprilike 5.000 eura, a posao će se dobivati na temelju natječaja i strogih testiranja, koja će se za Hrvate provoditi od jeseni ove godine.

To je, očekivano, dobra vijest za one koji se nadaju zaposlenju u tijelima Unije, ali iz EU stiže i jedna neočekivano loša vijest za Hrvate, koji se nadaju povući što više novca iz kohezijskih fondova EU, piše Večernji list.

Manji kohezijski fondovi, 13 zemalja protiv

Naime, u novom sedmogodišnjem financijskom okviru predlaže se smanjenje iznosa za kohezijske fondove sa 354 milijarde eura, koliko je 27 zemalja članica imalo na raspolaganju u sadašnjem financijskom okviru (od 2007. do 2013.), na 336 milijardi eura, koliko bi 28 zemalja trebalo imati od 2014. do 2020. godine.

Prođe li takav prijedlog proračuna, a pregovori o njemu trajat će do kraja ove godine, i Hrvatska će imati na raspolaganju manje novca iz kohezijskih fondova – oko pet posto manje.

Inače, na sastanku Vijeća za opće poslove EU u utorak u Luksemburgu Hrvatska se pridružila inicijativi Poljske i još 11 zemalja srednje i istočne Europe, koje traže da se kohezijski fondovi nikako ne smanjuju. Tih se 13 zemalja nazivaju ‘prijateljima kohezijske politike’ i smatraju da su ti fondovi najvažniji način na koji slabije razvijene zemlje unutar EU dostižu standard razvijenijih članica.

Povratak na Net.hr