BESPOVRATNA SREDSTVA

ENERGETSKA OBNOVA: Zaprimljeno gotovo 12 tisuća zahtjeva, vrijednost radova 185 milijuna kuna

Samo ove godine zaprimljeno je gotovo 12 tisuća zahtjeva za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

“Čuvamo okoliš, smanjujemo potrošnju energije što znači i manje troškove režija, a istovremeno snažno potičemo gospodarstvo. To su poslovi za domaće građevinske tvrtke i obrtnike angažirane na obnovama fasada, postavljanju stolarije ili solara, kao i za proizvođače opreme. Time stvaramo preduvjete za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11.000”, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Ivancu.

Ministar je posjetio tvornicu obuće Ivančica koja uz poticaje provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost investicije je 2,4 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i prirode sufinancira 900 tisuća kuna. Provest će se rekonstrukcija krovišta, zamjena stolarije na centralnom pogonu, uvođenje LED rasvjete i postavljanje solara. Godišnje očekuju uštedu na energiji od 235 tisuća kuna.

Vrijednost radova 185 milijuna kuna

Za sufinanciranje projekta poslovnog sektora osigurano je 150 milijuna kuna bespovratnih poticaja.

Za energetsku obnovu zaprimljeno je 11.851 zahtjev, a do sada je već odobreno sufinanciranje 2498 kuća što je više nego cijele prošle godine. Ukupna vrijednost radova je oko 185 milijuna kuna, od čega udio sufinanciranja Fonda iznosi oko 123 milijuna kuna.

Prosječno sufinanciranje po kući iznosi oko 50.000 kuna dok je lani bilo 26.000.

Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr