Spas Grčke

EKSPRESNI ODGOVOR: Atena sumnja u Junckerovu iskrenost

Grčka vlada u ponedjeljak je lakonski odgovorila na izjavu šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera dovevši u pitanje njegovu “iskrenost”, uz objašnjenje da je upravo iskrenost “potrebna” u pregovorima, kazao je glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakellaridis.

“Ono što je potrebno za vjerodostojan razgovor u dobroj vjeri je iskrenost”, kazao je glasnogovornik vlade u odgovoru na Junckerovu izjavu da se osjeća “izdanim” jer Grci njegove napore nisu dovoljno ozbiljno uzeli u obzir.

Istodobno je vlada izvijestila da je premijer Aleksis Cipras telefonom razgovarao s Junckerom, a nazvao ga je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, izvijestio je isti izvor. Obojici europskih dužnosnika Cipras je ponovio zahtjev za “produljenjem od nekoliko dana” plana pomoći Grčkoj.

U izvješću vlade stoji da je Schulz Ciprasa obavijestio kako će “odmah sazvati sastanak šefova parlamentarne grupe europske skupštine kako bi se to pitanje razmotrilo i da bi se nešto poduzelo”.

Odgovor “ne” na referendumu o prijedlozima vjerovnika, koji će se u nedjelju održati u Grčkoj, značit će “ne Europi”, upozorio je u ponedjeljak Jean-Claude Juncker, oštro kritiziravši radikalnu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa te stanovnike Grčke pozvao da zaokruže “da”.

HINA/Danas

Povratak na Net.hr