Pjevajmo do zore

DŽEPOVI GLAZBENIKA SVE PUNIJI: U 2014. zaradili 111,5 milijuna kuna

Dok se brojni sektori hrvatskog gospodarstva još uvijek muče s krizom, glazbeni svijet punom parom grabi naprijed. Tako je Hrvatsko društvo skladatelja u 2014. povećalo prihod od autorskih prava za 7,5 posto u odnosu na 2013. i on je iznosio čak 111,5 milijuna kuna.

Da je glazba najbolji lijek za probleme i tugu dokazuje poslovno izvješće HDS ZAMP-a. U njemu stoji kako je u protekloj 2014. godini od prodaje glazbenih autorskih prava ostvaren ukupni prihod od 111,5 milijuna kuna, što je 6,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Naime, dok Hrvatima u gospodarskoj krizi nije bilo teško izdvojiti novac za kartu za sve veći broj koncerata, još 500 glazbenih autora je shvatilo da uz pomoć Društva mogu osigurati sebi i svojim obiteljima zaradu pa su se u njega i učlanili. Tako će se od 111,5 milijuna kuna prihoda, 77,8 milijuna kuna raspodijeliti upravo autorima što je 7,5 posto više nego u 2013.

“Zadovoljstvo mi je da je i za naše, kao i za gotovo sva druga europska društva za kolektivno ostvarivanje prava, prošla godina bila uspješna. To je potvrda da kulturne industrije, poput glazbene, brzo reagiraju na pozitivne pomake u hrvatskom gospodarstvu, prvenstveno turizmu. Iako niti u jednom segmentu poslovanja nije bilo povišenja cijena, nastavljen je trend rasta prihoda od prodaje prava. Istodobno, zadržan je trend pada troškova koje služba ima prilikom ostvarivanja prava” izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a dodajući kako je rast broja koncerata autorima donio rast prihoda od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše zaradili Huljići, Đurđević, Buljan, Ninčević…

“Više poslovnih korisnika glazbe, veći prihodi od kabelskih operatera, sve uređeniji odnosi i na domaćem i stranom tržištu – to su osnovni razlozi za rast prihoda. Imajući u vidu gospodarsku situaciju, ovakav rezultat ocjenjujemo vrlo dobrim, uz dodatnu tendenciju rasta širenjem na digitalne, online glazbene servise”, kazao je Marčec dodajući kako će autori od prodaje prava na ime javnog priopćavanja raspodijeliti 6,2 posto više prihoda nego u 2013. te od mehaničke reprodukcije 13,4 posto više prihoda odnosu na prethodnu godinu. Osjetan je skok prihoda i kod sestrinskih tvrtki u inozemstvu i iznosi 20,8 posto u odnosu na godinu prije.

Domaći autori koju su ostvarili najveću zaradu od autorskih prava prošle godine su: Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Stjepan Šulek i Zlatan Stipišić. Dodajmo svemu da je najizvođenija domaća skladba 2014. “Tango” autora Ivana Dečaka u izvedbi Vatre, a strana “Happy” Pharrella Williamsa.

Danas.hr

Povratak na Net.hr