ŽIVOTNA BITKA

DVOSTRUKA POBJEDA HRABROG 24-GODIŠNJAKA: Pobijedio rak i prikupio 1,8 milijuna dolara svoj start-up

Khallil Mangalji je sretan momak. Taj 24-godišnji mladić upravo je završio prikupljenja novca ulagača od 1,8 milijuna dolara za njegov start up Fiix, a i saznao je da je zloćudni tumor s kojim se bori proteklih godinu dana u povlačenju te da su prognoze za njegovo zdravstveno stanje dobre.

Mangalji je izvršni direktor za tehničke poslove i jedan od tri osobe koje su u Torontu osnovale start up Fiix, čiji se posao temelji na slanju obučenih mehaničara na teren kada budu pozvani, a kako bi popravili bicikl, promijenili gume, ulje…

Fiix su prije dvije godine lansirali Mangalji i njegova dva prijatelja s fakulteta Zain Manji and Arif Bhanji koji su željeli nešto zaraditi dok u ruke dobiju svoju fakultetsku diplomu iz informatike.

Na ideju za aplikaciju došli su nakon što je jedan od njih na svoj automobil morao staviti zimske gume. Sve lokalne mehaničarske radnje su bile zauzete i morao je u pomoć pozvati kućnog majstora koji je obavljao takve poslove. Nakon što je završio, sinula im je ideja da bi se takvo što moglo naručivati i putem aplikacije. Tako je rođen njihov strat up, u početku nazvan Tire Swap.

U svega mjesec dana imali su već stotine klijenata, a u proteklih godinu dana napravili posla u vrijednosti 1,2 milijuna dolara. No, danas nude i druge mehaničarske poslove poslove.

Sada, nakon novca prikupljenog od ulagača, trojac planira širenje posla izvan Toronta.

Odbio brojne poslovne ponude

U međuvremenu, dok se još školovao, a Fiix još bio u začecima, Mangalji je odbio dva važna poziva, onaj za posao u Facebooku, ali i onaj u Uberu. Njegovo srce kad je u pitanju posao bilo je na drugom mjestu. Međutim, problem je stizao sa zdravstvene strane.

Kao mladi suosnivač tvrtke, koji je znao što treba činiti za postizanje cilja, odlučio je da će hrabro krenuti dalje i dobiti bitku. Međutim, tretmani protiv bolesti iscrpili su ga i bacili na koljena. “Sve se pogoršavalo, gubio sam energiju, snagu. Najgore je bila činjenica da gubim mentalnu slobodu”, priča Mangalji koji ponekad zbog liječenja i bolesti nije mogao jesti niti uopće izaći iz kreveta. Dodaje kako su mu tada pomogli njegovi prijatelji koji su za Fiix odrađivali i njegov posao.

Nakon što se oporavio svi su se preselili u Silikonsku dolinu, međutim nakon nekog vremena rak se opet vratio i Mangalji je morao po novu rundu kemoterapije u Kanadu. No, drugi put je uspio, a uspio je i Fiix koji će se sada širiti na nacionalno tržište.

“Cijenim priliku da radim nešto što vrijedi. Mnogi ljudi je nemaju i morju brinuti o tome kako će osigurati hranu i krov nad glavom”, kaže za Business Insider Mangalji.

“Bilo je razdoblja kada nisam mogao jesti ili stajati i nisam imao slobodu da radim za Fiix. No, sada znam da je ovo vrijeme koje imam luksuz”, zaključuje Mangalji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr