Državne nekretnine pretvorili u ruglo i nitko im ništa ne može

Puno je nekretnina i zemljišta koji su se godinama preprodavali, i sada su u rukama privatnih ulagača koji su investicijske perjanice, zbog neulaganja, pretvorili u pravo ruglo.

Kada država krene u prodaju svojih sto nekretnina, kao što je ovaj tjedan najavljeno, u ugovorima može uvjetovati dinamiku i rokove prodaje ulagačima.

No, puno je nekretnina i zemljišta koji su se godinama preprodavali, i sada su u rukama privatnih ulagača koji su investicijske perjanice, zbog neulaganja, pretvorili u pravo ruglo. I u tome ih ni jedan hrvatski zakon ne može spriječiti.
Ruševine su i na mjestu nekadašnjeg ponosa krčkog turizma – hotela Haludovo. Posljednjih 13 godina čeka obnovu ruskog ulagača. I dok on godinama s Hrvatskom traži zajednički jezik – minusi se samo zbrajaju.

Izgubljeno dvije milijarde kuna

‘U 13 godina ukupnog bruto turističkog prometa je izgubljeno oko dvije milijarde kuna’, rekao je Dnevniku Nove TV Zdenko Cerović, predsjednik Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica.
A država u slučaju Haludova zakonski ne može – baš ništa. Jer zemljište je iz jednih privatnih ruku prodano u druge, bez ugovora s državom.
‘Država nije prodala ruskom invenstitoru Haludovo, to su radili naši prodavači, naši građani. Tamo se pokazala sva ta nesreća kad netko kupi i prestane imat novaca da investira’, kaže Mladen Pejnović Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

I Nada Dimić godinama propada

I bivša tvornica Nada Dimić u središtu Zagreba jedno je od zemljišta koje u rukama privatnika već godinama propada.
Zemljišta propadaju gotovo besplatno, jer ne postoji zakon koji investitora prisiljava na ulaganje i obnovu privatnog kompleksa.
‘Da, trebalo bi regulirati kada se i koje pogotovo ovako velike investicije trebaju i kojom dinamikom realizirati’, kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Iz Državnog ureda za upravljanje imovinom tvrde pak da potencijalno rješenje leži u – građevinskim kontrolama.
‘Država sada ima te mogućnosti, ali one su iz građevinske domene. Znači nešto je započeto, dovodi u pitanje život ljudi ili je započeto ekološki narušava ili itd i ti pritisci moraju biti . Mi koji smo imovinci, to nije naš posao’, kaže Pejnović.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/investicije-bez-obnove-drzava-ne-moze-nista—346601.html

Povratak na Net.hr