Država raspisala brojne natječaje za zaposlenje

Hrvatski zavod za zapošljavanje posljednjih je dana na svojim stranicama objavio niz ponuda za posao u kojima je poslodavac mahom država. Štoviše, prednječi Ministarstvo financija, potom gradovi i općine, a onda i nekoliko agencija. Posao se može dobiti i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Među poslodavcima koji nude posao u Hrvatskoj proteklih dana prednjači država. Unatoč obećanjima Vlade kako će zaustaviti rast zaposlenih u državnoj upravi, posljednjih je dana na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavljen niz oglasa u kojima zaposlenike traži upravo država.

‘Raspištoljilo’ se Ministarstvo financija

Mahom je riječ o stručnom osposobljavanju bez naknade koje se očito odnosi na program ministar rada Miranda Mrsića, ali ima i oglasa koji nude posao na neodređeno ili određeno vrijeme. To potvrđuje podatak Državnog zavoda za statistiku koji je nedavno objavio kako je u prvih pet mjeseci ove godine u državnim i javnim službama zaposleno 4,5 tisuća ljudi.

Najviše oglasa koji se nalaze na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnosi se na Ministarstvo financija koje mahom traži poreznike i referente. Riječ je o oglasnima koji se odnose na brojne hrvatske gradove i općine, ali i na Zagreb. No, budući da je riječ o stručnom osposobljavanju koje se odnosi na Mrsićevo ‘volontiranje’, mladi ekonomisti i pravnici u državnoj upravi vjerojatno će i ostati.

Agencije na neodređeno, Zavod za zdravstveno za određeno

No, Mrsićev model nije se svidio samo Ministarstvu financija već i brojnim lokalnim upravama te županijama koje također traže stručne suradnike, referente te zainteresirane za još neka administrativna zanimanja.

Posao na neodređeno vrijeme nude, pak, tri novoosnovane agencije te Državni ured za reviziju. Agencija za investicije i konkurentnost, kojoj je zadatak popravljanje investicijske klime, raspisala je natječaje za zapošljavanje 13 novih djelatnika. Agencija za mobilnost i programe EU, koja provodi i promovira programe Europske unije u području obrazovanja, znanosti i mladih, zapošljava devet novih djelatnika, a zaposlenike, odnosno, savjetnike za financije i računovodstvo te stručnog suradnika u pisarnici, traži i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU. Natječaj za posao, ali pak, samo na određeno vrijeme raspisao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Povratak na Net.hr