Mijenjaju se pravila za ovrhe, napokon ispravljena nepravda

Ministarstvo pravosuđa napokon je odlučilo ispraviti dugogodišnju nepravdu prema samostalnim djelatnostima i honorarcima koji su zbog ovrha ostajali bez svih primanja. Od ovrhe u potpunosti se izuzimaju darovi za djecu u dobi do 15. godina.

Honorarcima kojima je dohodak od samostalnog rada jedini izvor primanja, kako doznaje Jutarnji list, više se neće moći ovrhom skidati sav iznos s računa nego će se i na njih primjenjivati pravilo o ograničenju od ovrhe.

Time je Ministarstvo pravosuđa napokon odlučilo ispraviti dugogodišnju nepravdu prema samostalnim djelatnostima i honorarcima koji su zbog ovrha ostajali bez svih primanja.

Moguć zaštićen račun u Fini

Ministarstvo pravosuđa uvažilo je primjedbe Udruge za zaštitu potrošača i stručnjaka pa će tako ubuduće od ovrhe biti izuzet iznos honorara u visini dvije trećine prosječne neto plaće i to će se moći prebaciti na zaštićeni račun u Fini.

Izuzimaju se darovi za djecu

Uz honorare čiji će dio ubuduće biti zaštićen kao i plaća, novost je i to što se od ovrhe u potpunosti izuzimaju darovi za djecu u dobi do 15. godina, naknade troškova za službena putovanja, kao i naknade za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

Rok od godine dana za ovršenike u statusu najmoprimca

Ministarstvo pravosuđa napokon je i definiralo vremenski period do kada će ovršenik u statusu najmoprimca moći ostati živjeti u ovršenoj nekretnini koja je prodana. Taj je rok do godinu dana. U tom razdoblju ovršenik će plaćati najamninu prema tržišnim cijenama. Međutim, ovrhovoditelj će moći ovršeniku osigurati i neku drugu nekretninu za stanovanje koja zadovoljava njegove osnovne potrebe.

Donesene su i izmjene kad je riječ o dražbi nekretnina koje su ovršene pa će tako ubuduće vrijednost utvrđivati sudski vještak i procjenitelj. Ovrha će se moći odgoditi i ako se u vezi s tom tražbinom vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

Povratak na Net.hr