Mađari traže da im se isplate dvije milijarde kuna

MOL je od Uprave INA-e zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara INA-e, na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende u iznosu od dvije milijarde kuna, priopćeno je iz te mađarske kompanije.

U obrazloženju iz te kompanije navode da je MOL spasio INU-u od stečaja, financijske je stabiliziralo i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom.

Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska”, dioničari su shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj i stoga je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja, kaže se u priopćenju MOL-a.

MOL je s priopćenjem izašao dok u Zagrebu traje sastanak dioničara INA-e – Vlade i MOL-a, a na njemu bi se trebala donijeti konačna odluka o (ne)zatvaranju rafinerije u Sisku.

Dovode direktora iz Finske jer Hrvati nisu htjeli dijeliti otkaze?

Uprava INA-e u kojoj sjede tri hrvatska i tri mađarska člana, pri čemu predsjednik uprave Zoltan Aldott ima dvostruki, “zlatni” glas, odlučila je nakon manje od dva mjeseca od imenovanja smijeniti direktora riječke rafinerije Urinj Radovana Perišića, doznaje Novi list.

Na to ga je mjesto ista uprava imenovala 1. listopada, nakon što je smijenila njegovog prethodnika Igora Šepića. Nagađa se da je, kao i kod Šepića, razlog Perišićeve smjene to što se usprotivio otkazima 200 radnika u rafineriji Urinj.

Otpuštanja, koja su isključivi zahtjev mađarske strane u upravi INA-e, može se neslužbeno čuti, Perišić nije želio “potpisati”, baš kao ni njegov prethodnik Šepić, zbog čega je odlučeno da ga se smijeni.

Mađari na mjesto direktora riječke rafinerije dovode Finca, Ranta Erkkia Tapioa.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rafinerija-u-Urinju-dobiva-direktora-iz-Finske-slijede-otkazi

Povratak na Net.hr