KRAJ ERE 'CRNOG ZLATA'

DOK MI VRAĆAMO INU, DRUGI SE OKREĆU ZELENOJ ENERGIJI: Studije govore o sve više posrnulih naftnih kompanija

Rastući sektor obnovljivih izvora energije mogao bi u doglednoj budućnosti srušiti cijenu nafte na 10 dolara po barelu.

Zaključak je to nove studije koju su izradili britanski ekolozi, a u kojoj se ističe kako je je dosad rekordan broj tamošnjih naftnih i plinskih kompanija prošle godine postao nesolventan, piše The Independent. Također se ističe potreba da se Velika Britanija pripremi za prelazak svoga gospodarstva na ono koje će se temeljiti na niskom udjelu ugljika.

Male kompanije teško se nose s padom cijena nafte

U istoj studiji upozorava se na neminovni gubitak radnih mjesta u naftnom i plinskom sektoru budući da postaje jasno kako zbog globalnog zatopljenja fosilna goriva više neće moći biti korištena kao do sada. Nužan je, kažu, zaokret k novim industrijama 21. stoljeća.

Studija koju je izradila računovodstvena tvrtka Moore Stephens pokazala je da je 16 ugalvnom manjih britanskih naftnih i plinskih tvrtki prošle godine postalo insolventno. Usporedbe radi, 2012. godine niti jedna tvrtka iz tog sektora nije zabilježila gubitke niti postala nesolventna.

Nakon što je lani cijena nafte pala sa 120 dolara na manje od 50 dolara po barelu, većina manjih komapnija nije bila u stanju nositi se s time. Jeremy Willmont, koji je proveo istraživanje, kaže kako je kolaps cijena nafte otovrio priliku mnogim nezavisnim kompanijama.

“Proteklih 15 godina svjedočili smo velikom rastu istraživanja i proizvodnje manjih naftnih i plinskih kompanija, od Iraka do Falklandskih Otoka. Sve dok postoji trend pada cijena nafte, uvjeti će biti teški i mnoge od njih ostat će nesolventne”, kazao je Willmont.

ENERGETSKA REVOLUCIJA: Stručnjak analizira isplati li se uopće kupovati Inu, u trenutku kada nafta odumire

BRAZIL-FRANCE-ENERGY-VOLTALIA-VAMCRUZ-WINDFARM

Do 2025. cijena nafte past će na 10 dolara po barelu

Dr. Doug Parr iz britanskog Greenpeacea upozorio je da bi neminovna propast industrije fosilnih goriva mogla stvoriti tzv. puste zajednice, osim ako britanska vlada ne poduzme korake kako bi omogućila prelazak na ekonomiju s niskim udjelom ugljika.

“Vrijeme je da shvatimo kako budućnost nije u fosilnim gorivima. Također je vrijeme da vlada uvidi kako ne smije ostaviti radnike (iz naftnog i plinskog sektora) na cjedilu, već im treba pružiti priliku u novim industrijama 21. stoljeća”, dodao je dr. Parr.

Pritom je citirao Thierryja Lepercqa, voditelja istraživanja u francuskoj energetskoj tvrtki Engie, koji je nedavno izjavio da bi rast obnovljivih izvora energije u idućih deset godina mogao gurnuti cijene nafte na najniže razine, do 10 dolara po barelu.

ZA SVE JE KRIVA NAFTA: Rekordan pad cijena, najveći u zadnjih 16 godina

Počela bitka između fosilnih goriva i zelene energije

Engie je kompanija koja rasprodaje svoje termoelektrane te prava na istraživanje fosilnih goriva sve više ulažući u obnovljive izvore energije. Ta je tvrtka nedavno provela i istraživanje koje je pokazalo da bi uz stopostotni prelazak na obnovljive izvore energije, francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala u kojoj živi oko pet milijuna ljudi, do 2030. godine mogla uštedjeti 20 posto u odnosu na sadašnje troškove energije.

“Postoji stvarna borba između fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije”, kaže Joseph Dutton, energetski stručnjak sa Sveučilišta Exeter koji ističe da će fosilna goriva ipak ostati dominantna u doglednoj budućnosti.

On smatra da će poslove i zalihe nafte i plina manjih kompanija koje su zapale u teškoće preuzeti veće kompanije.

“Njihove izvore preuzet će veći igrači i proizvodnja će ići dalje. Još je prerano govoriti o odmaku od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije”, smatra on.

SVIJET POSTAJE SVE ZELENIJI: Obnovljivi izvori energije razvijaju se brže od predviđanja

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr