DOGOVARALI CIJENE Klemm, Marić i još 5 zaštitara kažnjeni s 5,3 milijuna kuna

Najveće zaštitarske tvrtke zbog udruživanja u kartel moraju platiti 5,3 milijuna kuna kazne. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da su se udružile u kartel i dogovarale cijene.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je da je donijela dva rješenja kojima je utvrdila narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenih horizontalnih sporazuma, i to kartelu sedam poduzetnika na tržištu usluge pružanja privatne tjelesne zaštite i kartelu devet poduzetnika na tržištu usluge zakupa nautičkih vezova koji su se međusobno dogovarali o cijenama usluga, a ukupna izrečena kazna im je 7,6 milijuna kuna.

AZTN je u postupku protiv zaštitarskih tvrtki Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA, i Arsenal-Ivezić utvrdila da su 23. listopada 2013. sudjelovali na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

Kartelski sporazum

Iz AZTN-a pritom ističu kako je “utvrđeno da dogovor postignut na tom sastanku ima sve elemente kartelnog sporazuma”, jer su na njemu sudjelovali izravni tržišni takmaci koji su dogovorili minimalni trošak sata rada zaštitara od 32,50 kuna kao donju granicu rentabilnosti poslovanja za sve sudionike sastanka.

Takav se dogovor smatra teškom povredom propisa o tržišnom natjecanju, jer njime poduzetnici, “svjesno i namjerno, međusobnu konkurenciju pretvaraju u suradnju, čime izravno štete interesima potrošača”, ističu iz Agencije.

Pritom navode da nisu prihvatili obranu sudionika sporazuma da se radilo samo o “usuglašavanju troška rada”, kao i da je većina sudionika sastanka upravo taj dogovoreni iznos cijene usluge ponudila na natječajima na kojima su sudjelovali nakon sastanka, “iz čega se može zaključiti da je sporazum i primjenjivan u praksi”.

Stoga je Agencija sudionicima ovoga kartela izrekla upravno-kaznene mjera u ukupnom iznosu od od 5,325 milijuna kuna.

Deal u Biogradu

U drugom postupku, protiv tvrtki Adriatic Croatia International Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradilište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik te protiv Hrvatske gospodarske komore, pokrenutog na inicijativu tvrtke Aba Vela, Agencija je utvrdila da su predstavnici marina na sjednici Vijeća Udruženja nautičkog turizma (marina) Hrvatske gospodarske komore, održanoj u listopadu 2012. u Biogradu na moru, međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga.

“Sudionici sjednice su najavili da u 2013. godini neće podignuti cijene svojih usluga, dok će oni koji ‘podignu cijene, to učiniti samo za postotak inflacije u Republici Hrvatskoj'”, pojašnjavaju iz AZTN-a te dodaju da je, iako nije utvrđen izričit dogovor o podizanju cijena za točno određeni iznos, utvrđeno da je došlo do razmjene strateških informacija o budućim cijenama, što je dovelo do usklađenog ponašanja stranaka.

“Razmjenom informacija o cijenama najma vezova u idućoj godini, čak i bez postojanja međusobnog dogovora o cijenama, sudionici sporazuma su unaprijed otklonili neizvjesnost oko budućeg postupanja. Stoga razmjena pojedinačnih podataka o predviđenim budućim cijenama između konkurenata predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja”, ističu iz Agencije.

Umiješana i Hrvatska gospodarska komora

Budući da se sporna razmjena strateških informacija odvijala u okrilju strukovnog udruženja kojem su prisustvovali predstavnici toga udruženja, Agencija je postupak vodila i protiv HGK, a to je “osobito važno zbog toga što se od HGK, kao interesnog udruženja poduzetnika, očekuje posebna odgovornost u educiranju i osiguravanju poštivanja propisa od strane njegovih članova”.

“Stoga je nedvojbeno da u konkretnom slučaju postoji odgovornost HGK za sudjelovanje u tom sporazumu, budući da je stručni predstavnik te institucije trebao barem upozoriti sudionike sjednice na protupravnost njihova ponašanja”, naglašavaju iz Agencije.

Kako nije utvrđena nikakva dodatna aktivnost HGK koja bi poticala razmjenu osjetljivih informacija, Agencija je HGK izrekla simboličnu upravno-kaznenu mjeru u iznosu od 100.000 kuna, a ostalim sudionicima u ukupnom iznosu od 2,263 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr