Dobili smo novi zajam od 75 milijuna eura za 'Program za rezultate'

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od 75 milijuna eura za poboljsanje kvalitete i ucinkovitosti zdravstvenih usluga u sklopu Programa za rezultate, priopceno je danas iz te medunarodne financijske institucije.

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je jucer Hrvatskoj odobrio taj kredit, na rok od 20 godina, uz cetiri godine poceka.

Novi Program za rezultate za zdravstveni sektor ima za cilj poboljsati pristup, kvalitetu i ucinkovitost javnih zdravstvenih usluga kroz jacanje upravljackih kapaciteta u zdravstvu, reorganizaciju strukture i aktivnosti zdravstvenih ustanova, poboljsanje kvalitete zdravstvene zastite, jacanje preventivnih aktivnosti, te ocuvanje financijske odrzivosti sustava, navodi Svjetska banka.

Program ce provoditi ce Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a nadzirati Ministarstvo financija.

7,8 posto BDP-a ide na zdravstvo

Taj program uskladen je s vladinom Nacionalnom strategijom za zdravstvo od 2012. do 2020. godine, koja kao strateske probleme u sektoru zdravstva identificira slabu povezanost i nedovoljan kontinuitet zdravstvene skrbi na svim razinama sustava, neujednacenu kvalitetu skrbi, nedovoljnu ucinkovitost i djelotvornost sustava zdravstva, slabu i neujednacenu dostupnost zdravstvene skrbi diljem regije, te relativno lose pokazatelje zdravlja, posebno one koji se odnose na faktore rizika i zdravstvene navike, navodi se u priopcenju.

Hrvatska je u posljednjih dvadeset godina postigla napredak u poboljsanju ucinkovitosti zdravstvenog sustava u smislu zdravstvenih ishoda i zadovoljstva javnosti. Medutim, takvi rezultati imaju visoku cijenu, navode u Svjetskoj banci. Medutim, Hrvatska trosi 7,8 posto bruto domaceg proizvoda (BDP) na zdravstvo, sto ju stavlja na vrh popisa u odnosu na nove clanice Europske uniji.

U teskom fiskalnom okruzenju, hrvatski zdravstveni sustav suocava se s nesrazmjerom izmedu dostupnih javnih resursa, rasta rashoda, te povecanja potreba zbog demografskih i epidemioloskih promjena u zemlji, istice se jos u priopcenju.

“Drago nam je sto pomazemo hrvatskoj vladi s programom koji ce se fokusirati na rezultate, te takoder doprinijeti ispunjenju hrvatskih zdravstvenih ciljeva kroz povecanje pristupa visoj kvaliteti zdravstvenih usluga, osobito za najsiromasniji dio populacije, te kroz podupiranje pravednije raspodjele raspolozivih sredstava za zdravstvo”, rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor Svjetske banke za srednju Europu i balticke zemlje.

Od 1993., kada se Hrvatska pridruzila Svjetskoj banci, ta je institucija do sada poduprla 51 operaciju s oko 3,5 milijardi americkih dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr