Do kraja godine zapošljavaju 230, iduće još 500 ljudi

Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u intervjuu za Lider je otkrio kako bi se do kraja ove godine na pripremi projekata za EU trebalo zaposliti 230 ljudi, za što je Vlada već dala odobrenje.

Iduće godine Vlada bi za pripremu projekata za EU trebala zaposliti još 500 ljudi, otkrio je Grčić. Dakle, dok ministar Linić zatvara slavinu kako bi izbalansirao prihode i rashode, drugi ministar najavljuje nova zapošljavanja u javnom sektoru.

“Sredstva koja možemo povući rastu i do deset puta u odnosu na ono što je nudila IPA i logično je da nam trebaju ljudi koji razumiju proces, od pripreme projekata do javne nabave. One koji ne razumiju morat ćemo brzo naučiti. Doduše, i sada imamo razloga biti zadovoljni, jer smo zatečenih 37 posto iskorištenosti sredstava IPA-e povećali na 58 posto, što nije malen napredak. Tu dinamiku planiramo nastaviti i iduće godine, što znači da samo iz tog fonda možemo računati na više od milijardu kuna. Više će problema biti sa strukturnim fondovima, zbog tehničkih i administrativnih razloga. Naime, od trenutka kad postanemo članicom trebat će nam tri-četiri mjeseca za reakreditaciju sustava i u to će vrijeme isplate biti obustavljene. No u četvrtom tromjesječju planiramo započeti pripremljene projekte”, kazao je Grčić Lideru, dodavši da će nam trebati barem godinu-dvije da uhvatimo ‘val’ iskorištenosti fondova EU.

Povratak na Net.hr