NOVO VODSTVO

DO DALJNJEG ZABRANJENO TRGOVATI AGROKOROVIM DIONICAMA: ‘Sve je ovo produkt politike’

Hanfa je do daljnjega zabranila trgovanje dionicama Agrokorovih tvrtki jer nisu sigurni kako će se jamčiti tajnost povlaštenih informacija. No neki tvrde da je glavni razlog zapravo politika.

Odmah nakon što je Zagrebačka burza u petak ponovo  dopustila trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, novo vodstvo Hanfa opet ju je zabranilo – privremeno, bez odgode i do daljnjeg.

Hanfa objašnjava kako će trgovanje dionicama biti zabranjeno sve dok ne bude jasan ishod postupka izvanredne uprave i njegova učinka na te kompanije. Mnoštvo je nepoznanica, ističu u Hanfi – daljnji smjer procesa nagodbe nakon promjena u izvanrednoj upravi, formiranje stalnog vjerovničkog vijeća te parnični postupci, no najvažnije je to što nije moguće “osigurati uredno i pravilno trgovanje na uređenom tržištu”

Položaj izdavatelja je, kažu, takav da je “upitna učinkovitost procesa upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama”, a time je upitno i mogu li “razumni ulagatelji donositi informirane odluke o ulaganju”. Sve u svemu, svoje rješenje objašnjavaju zaštitom ulagatelja.

Čemu štiti ulagače od njih samih?

No protivnici ovakve mjere ističu kako nije logično da Hanfa “štiti ulagače od njih samih”, osobito zato što je ovo već treća zabrana trgovanja u manje od godinu dana.

Analitičar koji je želio ostati anoniman, za Poslovni dnevnik ističe kako je burza ionako mjesto gdje se trguje na temelju očekivanja.

“To uvijek ima element neizvjesnosti, a u slučaju Agrokora ona, uostalom, nije bila ništa manja ni prije mjesec ili dva” ističe analitičar.

No pored onih koji tvrde da je zabrana nepotrebna, postoje i oni koji su uvjereni da je sve produkt politike.

“Nova garnitura Hanfe samo nastavlja ustaljenu praksu prethodne, na koju je vršen politički pritisak da nešto učini kada su problemi u najvećem domaćem privatnom koncernu izbili na vidjelo” ističu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr