Očevima ne smiju pomagati u berbi jer su zaposleni

Roditelji su vas zvali da im za vikend dođete pomoći brati mandarine? Sada im se, nažalost, ne smijete odazvati! Apsurd je to novog zakona prema kojem bi vaš otac platio kaznu i do 30.000 kuna u slučaju da vas inspekcija zatekne u berbi.

Dok velikim plantažerima omogućava da lakše dođu do radne snage, primjena Zakona o poticanju zapošljavanja ugrozila je mala obiteljska gospodarstva na kojima neće tko imati brati masline, mandarine i grožđe. Dokaz tome je i apsurdna odredba zakona koja zabranjuje međusobnu ispomoć susjeda i prijatelja, ili čak primjerice sinu ne dozvoljava da pomože ocu na imanju ako obojica ne žive na istoj adresi.

Budu li inspekcije, kako su najavile, kažnjavale zbog takvih situacija, mlađe generacije više neće smjeti odlaziti roditeljima na selo kako bi im pomagale u berbi. Kada bi inspekcija tako primjerice u berbi mandarina zatekla zeta koji je zaposlen, a koji puncu pomaže tijekom vikenda, smatrala bi to radom na crno. Punac bi u tom slučaju mogao platiti kaznu od 10 do čak 30 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Ako su nezaposleni, plaća se porez, prirez…

Zakon je nešto blaži kada je riječ o nezaposlenim članovima obitelji. Oni mogu pomoći u obiteljskom gospodarstvu, ali za njihov rad se mora platiti porez i prirez, kao i doprinosi za mirovinsko osiguranje, što je i dalje apsurdno jer otac će platiti porez premda sinu nije isplatio dnevnicu.

“Ovo je u suprotnosti sa zdravom pameti”, ogorčeno komentiraju vlasnici plantaža dodajući kako su im kćeri u još nepovoljnijem položaju nego sinovi kada je u pitanju rad na plantaži. Ako inspekcija i “progleda kroz prste” za sina eventualno zbog istog prezimena, kćer će sigurno kazniti jer ima drukčije prezime.

‘Josipović i veleposlanici mogu, a mi ne možemo’

“U turističkom obrtu, član obitelji se može naći na recepciji ili u kuhinji i ne čini prekršaj, a ako se zatekne među mandarinama, platit će kaznu. Ako smo u prekršaju što beremo mandarine, onda je u prekršaju i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je sa stranim veleposlanicima brao grožđe u Jaski, pa i veleposlanici su zaposleni, nisu valjda na Zavodu za zapošljavanje”, uspoređuje Stipe Vuletić, koji također po novom zakonu ne može brati mandarine na imanju svoje majke.

Na neodrživost zakonskih odredbi upozorava i Miodrag Kiridžija, predsjednik voćarske udruge Mandarina. On je uputio dramatičan apel Ministarstvu rada i mirovinskog sustava pozivajući ih da rad djece u voćnjacima roditelja ne tretiraju kao prekršaj te ističući da je riječ o ukorijenjenoj tradiciji uzgoja mandarina u dolini Neretve.

Povratak na Net.hr