ISPLAI IZ ZAKONA

DISKRIMINACIJA U NOVIM POREZNIM ZAKONIMA: Upitno pravno na olakšice izvanbračnih drugova

Izvanbračni drugovi i životni partneri izbačeni su iz novih poreznih akata čime su im uskraćene brojne olakšice. Problem je to na koji upozorava pravobraniteljica za ravnopravnsot spolova Višnja Ljubičić.

U paketu poreznih zakona koji se upravo donose iz niza poreznih olakšica “izbačeni” su izvanbračni partneri, a kao konzumenti prava navode se jedino bračni drugovi, piše Novi list.

Primjerice, izvanbračni drugovi odnosno životi partneri i neformalni životni partneri više nemaju pravo na osobni odbitak kod uzdržavanih članova obitelji. Izvanbračne zajedinice ne spominju se ni kad je riječ o neoporezivanju dohotka nastalog promjenom vlasništva nekretnina i imovinskih prava. Na tu olakšicu pravo imaju samo bračni drugovi i srodnici u prvoj liniji.

Partneri koji nisu u braku, može se iščitati iz Zakona o porezu na promet nekretnina, nemaju ni pravo oslobođenja poreza kod nasljeđivanja.

Na brojne primjere diskriminacije izvanbračnih drugova u novim poreznim propisima upozorava i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je svoje primjedbe na Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na promet nekretnina i Zakonu o lokalnim porezima 14. studenog dostavila Ministarstvu financija.

MARAS U SABORU VADIO SNOPOVE NOVČANICA: ‘Zaista je bilo dramatično. Bauk se uplašio da su to njegovi novci…’

Neujednačena sudska praksa

Prema novom Općem poreznom zakonu, doduše, izrijekom se navodi da se u poreznim postupcima izjednačavaju prava bračnih i izvanbračnih drugova te istospolnih zajednica, te će se isto primjenjivati na sve porezne postupke, no bez obzira na to pravobraniteljica smatra kako će doći do neravnpravnosti.

“Imajući u vidu dosadašnje iskustvo i postojeću praksu nadležnih poreznih tijela koja nejednako tretiraju bračne i izvanbračne drugove, za što sam primala niz pritužbi građana, smatram da bi se u svaki od zakona pored bračnog druga kao osobe kojoj se priznaju određene porezne olakšice ili oslobođenja, u svakom relevantnom zakonskom članku moralo izrijekom navesti i izvanbračnog druga te životnog partnera odnosno neformalnog životnog partnera kao osobe kojima se također priznaju navedene olakšice”, kaže Ljubičić dodajući kako bi se u slučaju da stanje ostane ovakvo kakvo je moralo uvrstiti i načelnu odredbu kojom će se izričito ukazati da se u konkretnom slučaju primjenjuje i odredba članka 15. Općeg poreznog zakona, koja izjednačava položaj izvanbračne i istospolne zajednice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr