Direktori javnih poduzeća više neće moći imati ovolike plaće

Pravila za direktore koji vode državne tvrtke dogodine se mijenjaju. Direktore javnih poduzeća poput HEP-a ili HAC-a više neće određivati i smjenjivati političari. Birat će ih putem javnog natječaja Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Ostaje pitanje hoće li se najbolji menadžeri doista javljati da za višestruko manju plaću vode problematične javne tvrtke.

Plaća top menadžera u privatnom sektoru, prema podacima udruge menadžera, je barem 5.000 eura pa je pitanje hoće li najbolji doći raditi za plaće koje je vlada ograničila.

Prema sadašnjim pravilima, direktori javnih poduzeća koja su na tržištu poput Hrvatske pošte, Croatia airlinesa ili HEP-a mogu imati plaću oko 22 tisuće kuna. Direktori tvrtki koje nemaju konkurencije i uzrokuju gubitke poput HAC-a i HŽ-a mogu imati plaću oko 17.000 kuna, javlja Dnevnik Nove TV.

Vlada je odlučna da šefove uprava tih tvrtki ubuduće nađe na tržištu, a ne da ih imenuju politički. ”Za najozbiljnije pozicije moramo ići s ‘head huntingom’, znači tražiti te ljude i onda s njima dogovarati. Kod svih ostalih stotina, kad izuzmemo nekoliko ovih najmarkantnijih pozicija u državi, mislim da je dovoljan natječaj”, rekao je Mladen Pejnović, ravnatelj DUUDI-ja.

Bez ograničavanja plaća

Predsjednik udruge hrvatskih menadžera Vladimir Ferdelji smatra da je to dobar prvi korak, ali bez ograničavanja plaća.
”Ako date zadatak menadžeru da u nekom javnom poduzeću uštedi 10 milijuna, poveća prihode za 20-30 milijuna, onda njemu dati 100.000 kuna nije ništa. Dakle njegovi čisti rezultati moraju bit mjerljivi, a njegova primanja ovisiti o ostvarenju tih rezultata”, rekao je Vladimir Ferdelji iz Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA.

U takvim uvjetima najbolji menadžeri tražili bi i potpunu slobodu od uplitanja politike u posao. ”Ozbiljan menadžer neće prihvatiti da bude marioneta u rukama političara”, dodaje Ferdelji. Do nove godine DUUDI će donijeti i uredbe o pravilima natječaja i određivanju plaća za odabrane menadžere.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/drzavni-ured-za-upravljanje-drzavnom-imovinom-birat-ce-direktore-putem-javnog-natjecaja—361955.html

Povratak na Net.hr