Čuvajte svaku lipu, ne dižite kredite, radite svaki fuš!

Bivši glasnogovornik Zagrebačke burze napisao je zabrinjavajući tekst o onome što nas čeka. ‘Trgovci rasprodaju sve zalihe, pa makar i bez zarade. Znaju da ih uskoro neće imati kome prodati’, navodi on, dodajući da je sada ‘cilj izgubiti manje novca od drugih’.

Bivši glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum napisao je zabrinjavajući tekst o onome što nas čeka. Upozorava na ogromne razlike između onoga što obećavaju i prognoziraju političari, te onoga što vide i prognoziraju ekonomisti.

Ovaj PR-ovac i pravnik s iskustvom na tržištu kapitala zbog crnih projekcija savjetuje građanima da se osiguraju, bez obzira što nam političari obećavaju bolju budućnost, čak i ako ni sami u to ne vjeruju.

“Ne propuštajte nijednu priliku za novi prihod, posao, fuš, zaradu. Ma koliko vam se malim činili. Reducirajte nepotrebne troškove. Ma koliko mali bili. Ne ulazite u nepotrebne kredite. Trgovci rasprodaju sve zalihe, pa makar i bez zarade. Znaju da ih uskoro neće imati kome prodati”, navodi bivši glasnogovornik Burze, dodajući da treba pokupiti apsolutno svaku lipu koja se nađe na putu i spremiti je duboko u džep.

Cilj: izgubiti manje od drugih

Pa i vi biste na razgovoru za posao tvrdili da te vrijedni, pametni i radišni. Najbolji”Vaš cilj je izgubiti manje novca od drugih. Onaj tko izgubi najmanje pobjeđuje”, navodi Kardum. Ako gospodarstvo bude slijedilo svjetske trendove, dionice i cijene nekretnina trebale bi padati, a “u velikim krizama jedino keš ostaje kralj” i on se drži puno bolje od dionica.

Naime, političari obećavaju gospodarski rast, razvoj, zapošljavanje, novac EU, zaštitu socijalnih prava, tvornice, ceste, mostove i hidrocentrale…

Predizborno vrijeme – razgovor za posao

“Oni se bore za vlast. Za svoj posao u sljedeće četiri godine. Morate to razumjeti. Pa i vi biste na razgovoru za posao tvrdili da ste vrijedni, pametni i radišni. Najbolji”, navodi u svojoj kolumni objavljenoj u Globusu.

Realnost bi mogla biti kudikamo drugačija od onog što obećavaju zato što je šest glavnih ekonomista najvećih hrvatskih banaka prepolovilo procjene rasta do kraja godine.

Podsjeća na njihova upozorenja da raste premija rizika koju investitori traže za kunske obveznice te da taj prinos ne odgovara našem trenutačnom kreditnom rejtingu.

“To znači da nam sve manje vjeruju, da je kreditni rejting države ugrožen i da je ovakav fiskalni deficit neodrživ. Proračunski manjak trebat će smanjivati u najgorem trenutku, baš kad novoizabrani političari misle poticati gospodarstvo”, piše Kardum.

21 milijarde stiže na naplatu

Najoptimističniji glavni ekonomist vjeruje da bi Hrvatska stanje u proračunu mogla urediti i kvalificirati za uvođenje eura 2018. godine, a dva pesimistična misle da će se to dogoditi tek 2023.! U UniCreditu procjenjuje da će 2012. BDP rasti samo jedan posto, što je nedovoljno za ozbiljnije otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, nastavlja.

“U sljedećoj godini treba refinancirati 21 milijardu kuna vanjskog duga. To gotovo sigurno znači izdavanje novih državnih obveznica. Vjerojatno po nepovoljnijim uvjetima nego do sada. E sad, ili glavni ekonomisti banaka nisu čuli za gospodarske programe stranaka, ili političari znaju bolje od njih šestorice. Ili ne znaju? Što biste vi rekli?”, pita on.

Ako političari izgube vlast, nastavlja, oni neće izgubiti posao, nego će biti opozicija.

“A koja je vaša izlazna strategija?”, pita Kardum.

Vezani članci:

arti-201104040069006
arti-201005110333006
arti-201012210520006
arti-201109270085006
arti-201109150469006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr