Crkva, Zagreb i Vlada u trampi od 100 mil. kuna

Vlada, Grad Zagreb i Katolička crkva pristupili su brojnim zamjenama i prijebojima nekretnina vrijednim oko 100 milijuna kuna kako bi osigurali zemljište na Horvatovcu za veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu.

Nije poznato namjerava li Vlada elitno zemljište prodati ili darovati Crnoj Gori, a ne zna se ni zašto Vlada nije osigurala neku od svojih zgrada za Veleposlanstvo te je li se ikad upuštala u slične razmjene.

Iz zamjena i prijeboja vidljivo je da najbolje prolazi Crkva, zatim Grad Zagreb, dok je pomalo nejasna korist Vlade koja najviše plaća, piše Poslovni dnevnik. Naime, iz Vlade nisu odgovorili koji im je interes u zamjeni zemljišta, a Ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da još nema nikakvog sporazuma koji bi regulirao odnos Hrvatske i Crne Gore u smislu osiguranja zemljišta za veleposlanstvo.

Da Zagreb na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine nije prihvatio sporazum s dokumentacijom koja ga detaljno opisuje, cijela priča ne bi ni izašla na vidjelo. Sporazum su proljetos utanačili Ivo Sanader, Milan Bandić i kardinal Josip Bozanić, a po njemu Crkva gradu Zagrebu prepušta zemljište na Horvatovcu površine skoro 12.000 m2, vrijednosti 22,1 milijuna kuna, a zauzvrat dobija zgradu od 2000 m2 u Kačićevoj ulici. Također, Crkva za isto zemljište od Vlade traži zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru vrijedne 18,7 milijuna kuna, a zauzvrat nudi nekretninu u Selskoj ulici vrijednu 12,5 milijuna kuna.

Kako Crkva još duguje 15 milijuna kuna Vladi, uz 6 milijuna koji su razlika vrijednosti između Državnog arhiva i nekretnine u Selskoj, Crkva se odriče 21 milijuna kuna potraživanja od Vlade, piše Poslovni.

Unatoč svim ovim transakcijama, Vlada postaje vlasnik zemljišta za veleposlanstvo tek kad plati Zagrebu još 22,1 milijuna kuna za njega. Po tome ispada da su se u ovoj trampi okoristili svi osim Vlade: Crkva dobiva zgradu u Bjelovaru i Zagrebu a odriče se dva zemljišta (koje su ionako dobili u povratu), a Zagreb je prodao zgradu koja mu je bila mrtvi kapital. Vlada pak mora nadoplatiti 22,1 mil. kuna za zemljište, izgubila je arhiv u Bjelovaru, ali neće morati vratiti nekretninu u Selskoj te je napravila prijeboj dugovanja s Crkvom.

Inače, hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici je u najmu, kao i crnogorsko u Zagrebu. Crna Gora je lani prepustila RH zgradu Doma pomoraca u Kotoru bez naknade, ali u MVPEI-u kažu kako to nije povezano s zemljištem u Zagrebu.

Povratak na Net.hr