Cijene leto u nebo - evo koliko će stajati krumpir, ulje, med...

30.9.2014.
11:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stanje pogoršavaju ruski embargo, ali i loše prilike na domaćem tržištu. Rajčice, paprike, jabuke ili breskve posljednjih mjeseci postale su mnogo manje dostupne Hrvatima, ne samo umirovljenicima, već i građanima iz tzv. srednjega sloja. O limunu, koji je premašio dvadeset kuna za kilogram ne treba ni trošiti riječi, piše Zadarski hr..

Kako sada stvari stoje, osim voća i povrća nedostajat će meda iz hrvatskih košnica, a ništa bolje stanje nije ni s maslinovim uljem. Vina će biti dovoljno, ali o njegovoj kvaliteti je prerano govoriti, budući da se zbog dugotrajnih kišnih dana prerađivalo grožđe s manjom količinom sladora.

Otkuplivači koriste situaciju

''Stanje u hrvatskom voćarstvu nikada nije bilo lošije! Otkupljivači koriste ovakvu situaciju, poglavito nakon embarga s Rusijom, te otkupljuju voće u svoje hladnjače po iznimno niskim cijenama'', ističe Frano Ivković iz hrvatske Voćarske zajednice.

Navodeći primjer otkupne cijene jabuka, koje su ove jeseni jako dobro rodile, Ivković je naglasio da je njihova cijena 40 lipa do 1,5 kuna za kilogram, dok će preko zime te iste jabuke biti skuplje od deset kuna. Proizvođači jabuka nemaju skladišta za čuvanje pa su primorani davati je u bescjenje otkupljivačima, koji će samo za nekoliko mjeseci na njoj trostruko zaraditi.

Previsoke cijene

''Otkupljivači su u ovoj priči višak, jer oni neće raditi bez trideset posto marže, koju na kraju plaćaju kupci u trgovačkim centrima i na tržnicama. Kada bi voćari imali svoje hladnjače i direktno prodavali, primjerice, jabuke, cijena bi bila niža, ništa ne bi propalo i bili bi sretni i proizvođači i kupci'', pojasnio je Ivković.

Drugim riječima, iako su jabuke za ovu lošu godinu dobro rodile, one će biti nedostupne najvećem broju hrvatskih građana, jer će se prodavati po za njih previsokim cijenama. Slična je situacija i s krumpirom. Zbog nemogućnosti skladištenja, seljaci ga otkupljivačkim i trgovačkim poduzećima daju u bescjenje, koji ga za nekoliko mjeseci prodaju po znatno višim cijenama.

Loše vremenske prilike

''Trenutačna otkupna cijena krumpira kod seljaka je najviše do 1,20 kuna. Imali smo toliko elementarnih nepogoda, a krumpiru nikada nije bila lošija cijena'', kazao je Dragutin Taradi, proizvođač iz Belice u Međimurskoj županiji.

On također kaže da će zasigurno krumpir tijekom zime biti oko pet kuna, ali da seljaci nemaju ventilacijska skladišta kao u zapadnoeuropskim zemljama da bi ga čuvali i skladištili.

Zbog loših vremenskim prilika i nereda na tržištu poljoprivrednih proizvoda, lavina poskupljenja voća i povrća ne može se izbjeći. Osim voća i povrća nema ni meda, nedostajat će i maslinova ulja, budući da je urod u Dalmaciji prepolovljen, a šteta se mjeri stotinama tisuća eura.

Katastrofalna godina

''Ovo je katastrofalna godina za hrvatske pčelare. U glavnim pčelarskim pašama stalno je padala kiša što je ravno elementarnoj nepogodi'', ističe Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, naglašavajući da se ove godine očekuje samo deset posto prošlogodišnjih količina meda.

Po njegovim riječima, meda neće biti za izvoz i trgovine, ali će se moći kupovati lanjske zalihe izravno na pragu kod pčelara uz povećanje cijena od 20 do 30 posto, ovisno o područjima. Tako će, primjerice, kilogram meda, koji je kod pčelara koštao 50 kuna, ove jeseni koštati 60 do 70 kuna, ovisno o kvaliteti. http://www.zadarski.hr/teme/clanak/id/734/lose-vrijeme-ubire-visoke-cijene-voca-i-povrca-vocari-ratari-pcelari-maslinari-nikad-gore

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali