banner

TKO BI REKAO...

CHANEL NO. 5: Jeste li se ikad pitali što znače brojevi u imenima ovih 11 brendova?

Chanel No. 5, 7Up, Porsche 911… Jeste li se ikada pitali otkud brojevi u tim nazivima i koje je zapravo njihovo značenje?

Navikli ste da se određeni brendovi određeno zovu, no jeste li primijetili da se u mnogim imenima kriju brojevi? Business Insider potrudio se saznati što oni znače.

 1. Chanel No. 5

coco-chanel

Coco Chanel odabrala je peti parfem koji je parfumijer Ernest Beaux proizveo za nju. Parfem je lansiran u prodaju u petom mjesecu, točnije 5. svibnja 1921. godine.

2. Heinz 57 varieties

heinz kečap ketchup

Heinz proizvodi na tisuće različitih proizvoda, no i dalje na njima piše slogan “57 varijacija.” Razlog je taj što je Henry Heinz smatrao 57 sretnim brojem. Heinz je već proizvodio više od 60 različitih proizvoda kada je počeo koristiti taj slogan.

3. Porsche 911

porsche-511
Porsche 911 jedan je od najpoznatijih automobila na svijetu, no malo tko zna zašto se zove upravo 119. Automobil se prvo trebao zvati Porsche 901, no Peugeot je tražio promjenu imena. Tvrdio je da ima pravo na imenovanje modela s tri znamenke u kojima je nula u sredini. Porsche je jednostavno zamijenio nulu s jedinicom.

4. 7UP


Tvrtka Britvic, koja distribuira 7UP diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske tvrdi da je brend ime dobio po sedam glavnih sastojaka tog pića. Piće je originalno stvoreno 1929. nakon što je CL Grigg pobijedio na natjecanju u SAD-u za najukusnije piće spravljeno od limuna i limete. Njegovo originalno ime – Bib-label Lithiated Lemon Lime Soda – bilo je prekomplicirano za izgovaranje.

5. Boeing 747

boeing-747, avion, zrakoplov
Nakon završetka Drugog svjetskog rata, proizvođač vojnih zrakoplova podijelio je svoje odjele za inženjering u divizije označene različitim brojevima: 300 i 400 za zrakoplove, 500 za turbine motora, 600 za rakete i 700s za jet-zrakoplove.

6. Jack Daniel’s Old No. 7


Otkud broj sedam u imenu poznatog viskija, samo Jack zna! Požar je uništio bilo kakve dokumente koji bi dokazali teoriju da je broj sedam imenu ‘Jackieja’ dodan zbog registracije vladi ili da je to bio njegov sretni broj. Također postoji teorija o tome da je Jack imao sedam djevojaka te da je viski prevozio vlak pod brojem sedam.

7. Levi Strauss & Co. XX 501

traperice
Levijeva tvrtka službeno je registrirana 1890. godine, a te su godine i njegove traperice XX (industrijski termin koji označava vrhunsku kvalitetu) patentirane pod lot brojem 501. Tvrtka sama priznaje da ne zna zašto je odabran upravo taj broj. Proizvela je serije traperica i pod imenom drugih troznamenkastih brojeva, npr. 201.

8. WD-40


Akronim ‘WD’ označava ‘Water Displacement 40th Formula’ odnosno 40-u formulu. Razvijen je 1950-ih kako bi sačuvao svemirsku raketu Atlas od korozije no kemičari su to uspjeli postići tek iz četrdesetog pokušaja.

9. Blog/stranica FiveThirtyEight (538)

obama telefonira
Stranica je ime dobila po broju izbornika (elektora) na američkom izbornom kolegiju (electoral college).

10. 7-Eleven trgovine


Ovo je lako. Kada je otvorena prva 7-Eleven trgovina 1946. godine, ime se referiralo na vrijeme otvaranja i zatvaranja trgovine. Danas je većina 7-Eleven trgovina otvorena 24 sata dnevno.

11. 3M selotejp

selotejp

Možda koristite 3M ljepljive vrpce ili samopljepljive papiriće, no jeste li se ikad pitali zašto se tako zovu? Tvrtka 3M originalno se zvala Minnesota Mining and Manufacturing Company.
Započela je vaditi korund (šmirgl) u rudniku Crystal Bay, ali posao je propao kada je otkriveno da su količine korunda u rudniku ograničene.

 

Business Insider/Danas.hr

Povratak na Net.hr