Zakon o konverziji

BREXIT UNIO PANIKU: Zbog pada funte raste bojazan od rasta ‘švicaraca’, dužnici u Hrvatskoj su spašeni

Kakve su posljedice rasta franka u nekoliko se navrata posljednjih godina uvjerila i Hrvatska zbog problema koje su u otplati kredita imali deseci tisuća njezinih građana. Taj problem se ovaj put neće dogoditi bez obzira na kretanje tečaja jer je Hrvatska u prošloj godini donijela zakon o konverziji. Čak i u bankarskom sektoru kažu da su sretni što je ‘loš zakon imao i jednu dobru posljedicu, iako na nju nitko nije mislio kad ga je donosio’, piše Novi list.

POTRESI NA TRŽIŠTU: Za obične građane ovo bi mogla biti najbolja posljedica Brexita

Pad funte i eura zbog odluke Velike Britanije da napusti Europsku Uniju opet je ulagačima, uz zlato i jen, učinio atraktivnim švicarski franak. Valuta je to u kojoj su u posljednjem desetljeću ulagači često nalazili utočište kad bi se tržišta uzburkala, pa je tako bilo i ovaj put.

S obzirom na to da se trgovalo samo u petak i da je Švicarska središnja banka intervenirala na valutnim tržištima zbog pritiska snažnog jačanja, neki veći skok franka se nije dogodio. Ali danas se tržišta, nakon mirovanja za vikend, ponovo otvaraju i pitanje je hoće li prve reakcije nekoliko središnjih banaka biti dovoljne da se ne dogodi snažniji rast franka.

Zakon o konverziji

To opet u probleme moglo dovesti dužnike u ‘švicarcima’ u cijeloj Europi bilo da je riječ o tvrtkama ili građanima. Kakve su posljedice rasta franka u nekoliko se navrata posljednjih godina uvjerila i Hrvatska zbog problema koje su u otplati kredita imali deseci tisuća njezinih građana. No, taj problem ovaj put neće se dogoditi bez obzira na kretanje tečaja jer je Hrvatska u prošloj godini donijela zakon o konverziji kredita iz švicarskog franaka u eure, te ga u međuvremenu i provela. Čak 95 posto dužnika u francima zatražilo je i dobilo konverziju svojih stambenih kredita.

Čak i u bankarskom sektoru, koji pokušava srušiti zakon na Ustavnom sudu, a prijetio je i arbitražama na međunarodnim sudovima, kažu da su sretni što je ‘loš zakon imao i jednu dobru posljedicu, iako na nju nitko nije mislio kad ga je donosio’.

Prosvjed Udruga Franak
Prosvjed Udruga FranakFoto: Željko Lukunić/Pixsell/Ilustracija

POSLJEDICE BREXITA: Na burzama izbrisano više od 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica

Čeka se odluka Ustavnog suda

No, iako se na Hrvatsku, kao posljedica Brexita, nije sručila i briga o tome može li 50 tisuća dužnika otplaćivati svoje kredite, pred njom je još dug put da priču o konverziji franak zauvijek zatvori.

Osim što se čeka odluka Ustavnog suda, odluka banaka hoće li doista krenuti na arbitražu u Washington, pitanje je hoće li i kada protiv Hrvatske postupak pokrenuti i Europska komisija.

Povjerenik za tržište kapitala EU-a Jonathan Lord Hill je prije nekoliko tjedana najavio mogućnost postupka protiv Hrvatske zbog nepoštovanja europskih propisa, no prije toga Komisija je odlučila dati mogućnost Vladi da s bankama dogovori neki oblik obeštećenja.

PRVI EKONOMSKI EFEKTI BRITANSKOG REFERENDUMA: Funta je pala na najnižu razinu od 1985. godine!

Komisija ublažila pritisak na Hrvatsku

Međutim, u međuvremenu je Hill kao britanski predstavnik u Komisiji dao ostavku, a pala je i hrvatska Vlada, pa je teško za očekivati da će se po tom pitanju nešto događati prije jeseni i formiranja nove hrvatske Vlade.

Povratak na Net.hr