‘Borba za slobodan internet neće stati’

S ciljem podržavanja europskih prosvjeda u hrvatskim gradovima u subotu su se održali novi prosvjedi protiv ACTA-e. Nezadovoljni građani digli su svoj glas za prava na izražavanje i slobodu interneta, jer postoji opravdana bojazan da bi ih ovaj sporazum mogao ugušiti.

“Današnji prosvjedi protiv međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA ponovo su okupili globalnu javnost. Stotine i tisuće ljudi izašlo je na ulice u stotinjak europskih gradova kako bi ponovili da necenzurirana komunikacija, sloboda javnog govora, pravo privatnosti, dostupnost lijekova, znanja i kulture stoje iznad prava korporacija.

U glas te globalne javnosti svoj obol ugradili smo i mi građani Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita i Zagreba”, objavili su organizatori prosvjeda.

Na prosvjede u Hrvatskoj odazvao se mali broj građana. U Zagrebu i Slavonskom Brodu okupilo se svega pedesetak prosvjednika, a u Rijeci niti 10.

Protivnici ACTA-e smatraju kako će sporazum omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira na to je li piratski ili nije, čime će ugroziti temeljne ljudske slobode i prava. Zato su organizirali online peticiju i do sada su prikupili više od milijun potpisa.

Odgođena ratifikacija

Podsjetimo, Europska unija u srijedu je odgodila ratifikaciju trgovinskog sporazuma o sprečavanju kršenja autorskih prava (ACTA). Europska komisija odlučila je od Europskog suda pravde zatražiti mišljenje o sporazumu i je li njegova primjena legalna te u skladu sa slobodom izražavanja i slobodom interneta. Ako sporazum padne u Europskoj uniji, izvjesno je da će njegovo donošenje biti stavljeno ad acta.

Podsjetimo, sporazum ACTA je sporan zbog tajnog procesa donošenja među malim brojem najrazvijenjih zemalja, zbog početne intencije uspostave nadzora nad internetskom komunikacijom i zbog opsanih pravnih nejasnoća u završnoj verziji dokumenta koju države mogu samo prihvatiti ili odbiti. ACTA potencijalno otvara vrata narušavanju slobode govora i prava privatnosti na internetu.

Podsjetimo, današnji prosvjed protiv ACTA-e je drugi koji se održava u hrvatskim gradovima. Prvi je održan 11. veljače.

specijal-201012070191004-ACTA

Povratak na Net.hr