DRŽAVA MIJENJA POLITIKU

BIZNISMEN I NOVI ŠEF SAD-A U RATU? Trump bi mogao zaustaviti napredak Tesle i projekt putovanja na Mars

Projekte Elona muska, među kojima su i Tesla i SpaceX, Obama je itekako podržavao, a s obzirom na već iznenesa mišljenja Donalda Trumpa postoji bojazan da bi njegova administracija mogla zaustaviti potporu koju im daje država.

Izgleda da se milijarder i biznismen Elon Musk i izabrani predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump ne slažu oko mnogo stvari pa bi se Muskovo carstvo moglo naći u opasnosti dok je Trumpova administracija na snazi.

Tvrtke Elona Muska, poesbice Tesla i SolarCity, izgrađene su kako bi reducirale upotrebu fosilnih goriva što opravdavaju nejgovi proizvodi kao što su solarni krovovi i električni automobili. Istovremeno, prdsjednik Trump klimastske promjene jednom je prigodom nazvao preijevarom. Stoga je pitanje hoće li Muskovo carstvo napredovati dok je Trump na vlasti?

Naime, prema nekima Musk je svoj posao izgradio zahvaljujući potpori vlade i Baracka Obame. Obama možda nije imao izravan utjecaj na Muskov biznis, no bio je politički korektan i davao podršku prema tehnologijama koje je Musk gurao.

‘BAŠ JE SLADAK’: Elon Musk predstavio solarni crijep, uskoro kreće prodaja

Kako surađivati?

Pod Obaminom administracijom Musk je uspio izgraditi gigantsku tvornicu i podići SolarCity, a Obama je podržao i njegovu ideju da odlazak na Mars učini jeftinijim.
Trenutno, Musk je predsjednik Uprave Tesle koji proizvdi električne automobile, SolarCityja koji pruža usluge vezane uz solarnu energiiju, te SpaceX koji je u utrci kako bi postao prvi kolonizator Marsa. I ako Musk i Trump ne pronađu način kako surađivati, sav Muskov uspjeh bi se mogao okrenuti naglavačke, a jer uspjeh njegovh tvrtki leži i na financijskim potporama države, piše Forbes.

“On vjerojatno nije prava osoba za taj posao. Čini se da nema karakter koji se dobro odražava na Sjedinjene Države”, izjavio je Musk, za Business Insider govoreći o izboru Trumpa za predsjednika.

Prema nekim izvještajima, Trump bi mogao zaustaviti financiranje Muskovih projekata pa bi tako bilo upitno i hoće li zaživjeti onaj o odlasku na Mars do 2025. godine.

No, neovisno o poslovnim analizama, Musk vjeruje kako Trumpova administracija neće odbaciti njegove projekte.

Povratak na Net.hr