Uhapšeno sedmoro zbog Kolubare

Pala još dva direktora Kolubare

Sedam osoba je uhapšeno jutros u nastavku policijske akciji na razotkrivanju zloupotreba u Rudarsko-topioničarskom basenu Kolubara.
Prema pisanju “Blica“, među uhapšenima se nalaze Slavoljub Pavlović, direktor firme “Kolubara Građevinar”, i direktor “Kolubara Usluge” Duško Obradović.

Preko ove dve firme ćerke RTB “Kolubara” nameštani su tenderi za iznajmljivanje mehanizacije privatnih firmi, kojima su potom preko naduvanih faktura isplaćivani veliki novčani iznosi.

U jutrošnjoj akciji uhapšeno je i pet vlasnika privatnih preduzeća, čija je mehanizacija nezakonito iznajmljivana, a među kojima je i Dejan Dimitrijević, sin ranije uhapšenog Vitomira Dimitrijevića.

Osim njega, uhapšeni su i Zoran Ristivojević, vlasnik “Čaki trans”, Milorad Vojinović, direktor “Kačer turist”, Dragan Ivanović, vlasnik “Kolubara Osečanica” i Lazar Laketa, vlasnik preduzeća “Laketa”.

Zloupotreba za koju se oni sumnjiče teška je milion i po evra, a krivičnom prijavom za ovaj slučaj obuhvaćeni su i ranije uhapšeni rukovodioci “Kolubare”, Dragan Tomić, Vladan Jovičić, i ostali, koji su uhapšeni pre mesec dana, kada je ukupno uhapšeno 17 osumnjičenih.

Prema tada podnetoj krivičnoj prijavi, bivši rukovodioci, među kojima je i bivši direktor Kolubare Dragan Tomić, kao i vlasnici nekoliko privatnih firmi, terete se da su od novembra 2007. do jula 2009. godine, bez postupka javne nabavke, dodjeljivali poslove privatnim preduzećima kao izvođačima radova, iako su znali da nemaju adekvatnu mehanizaciju.

U posao su zatim uvodili druge firme kao podizvođače radova i njima višestruko uvećavali broj sati rada, koje su bile osnov za fakturisanje naplate.

Tako se dešavalo da su neke mašine radile neprestano dan i noć, a neke čak i po “25 sati dnevno”.

Povratak na Net.hr