Siniša Mali: Prodati Telekom!

„Dva glavna problema su napredak ka putu ka EU i problem Kosova“

Prodaja “Telekoma”, novi zakoni o radu, kao i o planiranju i izgradnji – mere su koje treba da donese rekonstruisana vlada, kaže savetnik vicepremijera Siniša Mali za nedeljnik “NIN”, a prenosi “Blic“.

Savetnik za privredu i finansije prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ističe da Vlada “Telekom” ne može da ostavi da se bori sa konkurencijom, koja više ulaže, kao i da sa sadašnjom strukturom vlasništva, okružen jakom konkurencijom, Telekom na dugi rok ne može da opstane. Država nema para za investicije i da tako parira “Telenoru” i “VIP-u”.

Moramo hitno da promenimo zakone o radu i o planiranju i izgradnji, koji su ključna prepreka za dolazak novih investitora – kaže Mali, i ističe da je problem zapošljavanja najveći jer srpska industrija trenutno proizvodi samo polovinu onoga što je proizvodila pre dve i po decenije.

Upitan da li je on novi ministar privrede, Mali je odgovorio:

Rado bih u nekom trenutku prihvatio funkciju ministra, ali smatram da je trenutno moja pomoć potrebna prvom potpredsedniku Vlade oko formiranja globalne ekonomske politike. Smatram da ću na funkciji koju trenutno obavljam biti od veće koristi i Aleksandru Vučiću i državi.

On smatra da sa dva glavna problema – napredak na putu ka EU i problem Kosova – Srbija sada može da se koncentriše na rešavanje ekonomskih problema, da bude privlačnija destinacija za strane investicije.

Potrebna nam je institucija preko koje ćemo obezbediti tekuću likvidnost i refinansiranje postojećih obaveza, koje su najveći problem većine srpskih kompanija. To je jedina šansa da srpska preduzeća stanu na noge -. kaže Mali.

Povratak na Net.hr