PRAVI PROFI

HRVATSKI KRALJ VIDEO IGARA IMA TEK 18 GODINA!: ‘Može se reći da nisam normalan tinejdžer, godišnje zaradim 700.000 kuna’

On-line igru League of Legend (LoL) širom svijeta mjesečno igra preko 100 milijuna ljudi te se smatra jednom od najpopularnijih, a jedan od najboljih igrača je 18-godišnji mladić iz Hrvatske piše Jutarnji list.

Riječ je  o Luki Perkoviću koji je prava zvijezda u LoL svijetu, te jedini Hrvat koji profesionalno igra tu igru. Na tome, pak, zarađuje više od 100.000 dolara godišnje!

 

“Može se reći da nisam normalan tinejdžer”, kaže Luka u jednoj od rijetkih prilika kada se nalazi u Hrvatskoj, jer posljednjih godinu dana živi u Berlinu gdje vodi samozatajan život, tako da rijetko tko zna za njega iako zarađuje više o većine hrvatskih profesionalnih sportaša.

Za sebe kaže da nije veliki ljubitelj videoigara, a njegov put do profesionalnog igrača počeo je sasvim slučajno.

“Prijatelji su mi prije pet godina predložili da zajedno igramo LoL. Prije toga smo zajedno igrali Call of Duty i isprva nisam htio da počnemo igrati novu igru, ali su me uspjeli nagovoriti i tako sam se upoznao s igrom – kaže Luka, poznatiji pod nadimkom Perkz, kako se predstavlja u igri.

Turniri u video igrama, pa tako i u League of Legend, sve su popularniji i imaju sve više posjetiteljaFoto: Facebook

S vremenom je postajao sve bolji, te je svoju vještinu odlučio i unovčiti. Prijavio se na nekoliko amaterskih turnira kako bi zaradio za džeparac, a njegove vještine primijetili su profesionalni timovi s kojima se natjecao u nižim ligama. Prošle godine, s nepunih 17 na leđima, potpisao je prvi profesionalni ugovor u LCS-u (Prvenstvo League of Legendsa) i postao prvi Hrvat u Esportsu. U timu je sa Španjolcem, Dancem, Poljakom i Južnokorejcem, a zajedno su osvojili dva europska prvenstva.

Kaže kako dosta novca uštedi, jer mu je u Berlinu osiguran i smještaj i hrana. Većinu novca šalje roditeljima.

Luka i njegov tim treniraju šest sati dnevno, četiri dana tjedno, i to tako da igraju neslužbene partije s drugim timovima, dok dva dana igraju službene partije koje se boduju, a jedan dan u tjednu su slobodni.

Igra postala posao

S obzirom da većinu vremena provodi pred računalom, trudi se živjeti što zdravije, zbog čega odlazi u teretanu te na plivanje.

U Zagreb dolazi samo kako bi vidio obitelj i položio ispite, jer zbog svoje situacije pohađa dopisničku srednju školu gdje sve ispite polaže odjednom. No, nedostaje mu obitelj.

“Dok sam bio mlađi, htio sam biti bilo gdje, samo ne kod kuće. Sada bih najradije suprotno. Čini se da je istina kada kažu da je kod kuće najljepše”, rekao je Luka, dodavši kako mu ponekad i nedostaje normalan život tinejdžera. Ali kada se sjeti što bi sve propustio da nije počeo igrati LoL, shvaća da bi onda zbog te odluke žalio cijeli život. Ipak, konstantno igranje uzelo je i svoj udio.

“Igra mi je već postala malo dosadna i ne uživam više u njoj toliko. Sada mi je postala posao i tako je i tetiram” rekao je Luka dodavši kako se ne vidi u budućnosti u nekoj drugoj videoigri, jer smatra da ni u jednoj ne može više biti toliko dobar. Profesionalna karijera igrača traje dvije do tri godine, a sebe jednog dana vidi ili u Riotu, studiju koji je pokrenuo igru, ili kao trenera, ali definitivno namjerava ostati u industriji videoigara.

Povratak na Net.hr