Đilas: Izgradnja metroa počinje za dve godine

Projektom je predviđeno da metro bude završen 2019. godine

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je danas početak izgradnje metroa 2015. godine. Kako je rekao, završene su sve neophodne pripreme, dogovori i pregovori za finansiranje projekta beogradskog metroa i na osnovu međudržavnog sporazuma Francuske i Srbije, Francuska će finansirati vozove i elektro opremu.

Đilas je naglasio da ako sve bude po planu, za otprilike 24 meseca mogli bi da počnu radovi na prvoj liniji metroa od Novog Beograda do Vukovog spomenika.

Kako je rekao, pregovarano je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj skoro godinu i po dana, a pre nekoliko dana dobijena je zvanična potvrda gde oni potvrđuju spremnost da finansiraju radove, čija je projektna vrednost preko 600 miliona evra.

Ove nedelje ćemo u Francuskoj imati sastanak sa njihovim kompanijama koje rade projekat beogradskog metroa. Ostaje da firma Ežis koja je uradila projekat prve trase, uradi sada idejni projekat i studiju opravdanosti. Za to je po ugovoru predviđeno 11 meseci, nakon čega počinju pregovori sa EBRD, što znači da ukoliko imamo podršku Srbije, čija je garancija neophodna za dobijanje ovako velikog kredita, za otprilike 24 meseca mogli bi da počnu radovi na prvoj liniji metroa od Novog Beograda do Vukovog spomenika – kaže Đilas i dodaje da je projektom predviđeno da metro bude završen za četiri godine.

Dragan Đilas kaže da nije prihvatio predlog da italijanska država finansira građevinske radove, a da radove izvodi italijanska kompanija bez tendera.

Smatrao sam da vozove možemo da kupimo na taj način, jer je njihova cena poznata u svetu, ali građevinski radovi posebno na ovako obimnom projektu, stvar su koju je jako teško preciznio definisati koliko koštaju. Najjeftiniji način da dođemo do najbolje ponude je kroz tender – kaže Đilas, prenosi Tanjug.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr