Bizarni nameti:'To je skuplje nego što plaćamo struju i internet zajedno'

Brojne namete, od kojih država na godinu dobije 4 i pol milijarde kuna, Vlada je obećala dodatno smanjiti do kraja godine, kako bi olakšala poduzetnicima i tvrtkama ionako teško poslovanje.

Prehrambena industrija traži dodatno smanjivanje parafiskalnih nameta. Izradili su popis od 26 nameta koje bi trebalo smanjiti kako bi se industrija lakše borila s konkurencijom iz Europske unije.

”Jedan srednje veliki subjekt u segmentu pića, na samo tri nameta plaća 200 tisuća kuna godišnje. To vam je 10 do 15 vrlo solidnih bruto plaća. Smisao plaćanja nekih nameta trenutno jest samo to da agencije i javne institucije koje ih prikupljaju jako dobro žive i ništa drugo”, smatra Milka Kosanović, iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, piše Dnevnik.hr.

Za spomeničku rentu jedna je tvrtka izdvojila 37.000 kuna u godinu dana. Nameti muče i računalni sektor. Tvrtka koja izrađuje računalne softvere mora plaćati namet za turizam.

To nema nigdje

”Doprinos je veći iznos nego što mi plaćamo struju i internet zajedno”, rekao je Damir Sabol, direktor tvrtke za izradu softvera.

Brojne softverske tvrtke rade u inozemstvu gdje, kažu, nema tolikih nameta. ”To nema nigdje. Ovaj opsežni i tako sveobuhvatni i kreativni način oporezivanja nismo nigdje drugdje upoznali”, rekao je Nikola Dujmović, predsjednik CISEX-a, udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Povratak na Net.hr