OD BRANIČA DO ŽESTICE

BIVŠI NOGOMETAŠ LOVU ZGRĆE RADOM U VINOGRADU: Nije htio biti ni trener, ni sportski komentator i to mu se itekako isplatilo

Kad profesionalni nogometaši odu u mirovinu onda obično završe kao treneri drugih klubova ili treneri za klince ili ih, pak, možemo vidjeti i čuti u televizijskim i radio emisijama kao komentatore. No, priča s nogometnim braničem, inače podrijetlom iz Obale Bjelokosti, ali s francuskom putovnicom, Oliverom Tebilyjem nešto je drugačija.

Nakon što je u 41. godini otišao u mirovinu, Oliver Tebily se skrasio u francuskim vinogradima gdje uzgaja grožđe i pretvara ga u konjak.

Tebily je bio mališan kada se njegova obitelj doselila u Francusku, a s radom u vinogradima započeo je još kao tinejdžer. No, ono što je počelo kao sezonski posao kako bi se preko ljeta zaradio džeparac pretvorilo se kasnije u strast – a potom i u biznis.

Kad je potpisao svoj prvi nogometni ugovor, novac je potrošio na kupnju nekoliko hektara vinograda. Njegova obitelj bavila se vinima tijekom njegove nogometne karijere, a kada je završio svoj nogometni put znao je točno gdje želi biti – u vinogradu.

Inspiracija drugima

“Na dan kad sam odlučio prekinuti svoju karijeru i zamijeniti profesije, odlučio sam se za ovo”, kazao je za CNN Tebily dodajući kako je teško početi posao koji godišnje mjeri izvoz vrijedan 3,5 milijardi dolara.

“Brojni su se vinari šokirali kad su vidjeli da ja ulazim u taj posao, jer je riječ o poslu koji se obično prenosi s očeva na sinove”, opisao je Tebily, koji je od jednog vinara otkupio kasnije proizvodnju pa se okrenuo konjaku.

Danas posjeduje 22 hektara i od njih dobije 11 tisuća boca konjaka godišnje. Jedan dio prodaje većem proizvođaču dok jedan prodaje kao vlastiti brend, Cognac OT.

“Shvatio sam da su svi sposobni raditi nešto kompletno drugačije od onog čime su se bavili prije. Za bivšeg igrača je ovo vrlo poticajno”, kazao je Tebily dodajući kako se nada da će njegov potez biti inspiracija drugima.

Povratak na Net.hr