Paljba zbog izjave

BIJESNE UDRUGE: Žestoko se obrušile na ministra financija; ‘Suosjeća s bankama, a ne s narodom’

Udruge koje štite korisnike kredita u švicarskim francima nemaju baš razumijevanje za, kako su istaknule, suosjećanje ministra financija s bankama zbog pada dobiti. Ističu da je ta dobit stečena nezakonito, a da bi ministar pri analiziranju situacije trebao sliku sagledati iz šire perspektive čime bi shvatio da će država, ako je izgubila na porezu od banaka, novac dobiti od građana kroz povećanje potrošnje.

Udruga KREDA i Franak obrušile su se na ministra financija Zdravka Marića zbog njegove izjave da je zbog konverzije kredita u švicarcima pala dobit banaka te da država na račun toga gubi 700 milijuna kuna po porezu na dobit. Udruge su zgrožene stavom ministra kojeg smatraju suosjećanjem s bankama koje su, kako poručuju, nezakonito poslovale i time njihove članove dovele u težak položaj.

“Napominjemo da je izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju odnosno donošenje “zakona o konverziji”, rezultat nezakonitog i nepoštenog poslovanja 8 najvećih hrvatskih banaka u stranome vlasništvu, a vezano uz toksične kredite u švicarskim francima. Iako efekt donošenja zakona na državni proračun postoji, ne slažemo se da se radi o teretu konverzije. Dapače, efekt konverzije potpuno je pozitivan za državu jer će dugoročne posljedice konverzije biti rast potrošnje, rast BDP-a, povećanje dobiti hrvatskih tvrtki, povećanje zapošljavanja, a posredno i veći priljev sredstava u državni proračun te kao krajnji rezultat deseci tisuća hrvatskih obitelji neće postati novim socijalnim slučajevima”, stoji u Otvorenom pismu Udruge Franak dok KREDA se kreda s njihovim stavom slaže i u svom priopćenju navodi kako ministar treba šire sagledati situaciju.

“Gospodine ministre, ako ste izgubili na mostu, možete dobiti na ćupriji”

“Dakle gospodine ministre, ako ste izgubili na mostu, možete to dobiti na ćupriji, pa gledajte malo šire ili kako bi se reklo, od drveta ne vidite šumu”, slikoviti su u Udruzi KREDA u kojoj također podsjećaju kako kako banke i dalje posluju s dobiti te da su u prvih šest mjeseci u 2015. ostvarili dobit od 1,5 milijardi kuna.

MARIĆEVE PROGNOZE: Ministar financija otkrio što očekuje od BDP-a, strahuje od negativnih rizika

“Banke su u posljednje tri godine iz RH izvukle oko 50 milijardi kuna (što kroz izvlačenje dobiti, što kroz razduživanje prema maticama, što je jednako izvlačenju dobiti). Kako na to gledate Ministre Marić, mislite li da bankama treba pružiti još jednu šansu da nezakonito uzimaju od Da taj novac nije ukraden građanima i da je ostao u Hrvatskoj, pad BDP-a bio bi manji za približno 3 % i bilo bi na tisuće više zaposlenih. No ministar Marić izgleda da ne žali što su banke nezakonito podizale kamate i što su iznijele silan novac građana iz Hrvatske, njega brine što država nema više u tom nezakonitom poslu svoj dio kolača”, smatraju u Udruzi KREDA.

Dijalogom do izmjena zakona vezanih uz kredite za euro i kune

“Zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima predstavlja zapravo zakon kompromisa. Iako je koristan državi i bankama, taj zakon oštećenim građanima vraća samo jedan dio nezakonite dobiti banaka, dok se problem vraćanja preplaćenih kamata na temelju pravomoćne sudske presude u kolektivnom sudskom procesu nije riješio”, stoji u Otvorenom pismu Franka u kojem se dodaje kako dijalog o zakonu treba usmjeriti na propuste koje treba popraviti kako bi se zaštitili građani, ali i u smjeru mijenjanja zakona koji bi omogućio i povrat preplaćenih kamata za sve euro i kunske kredite u kojima su banke nezakonito povećavale kamatnu stopu.

FRANAK TRAŽI HITAN SASTANAK U VLADI: Evo što su im obećali Most i HDZ

DUŽNICI MOGU ODAHNUTI: Banke potvrdile da neće odmrznuti tečaj

Povratak na Net.hr