KOLAPS

BANKROTIRALA AVIOKOMPANIJA: Zbog financijskog sloma čak 110.000 putnika ostalo blokirano na aerodromima

Britanska zračna kompanija Monarch Airlines, koja je ušla u stečaj, prisiljena je prekinuti sve letove pa je 110.000 putnika ostalo blokirano u zračnim lukama diljem svijeta.

Monarh Airlines prve je financijske trzavice doživio nakon terorističkih napada u Tunisu i Egiptu, a 300 000 budućih letova, vrijednih najmanje 60 milijuna funti, danas je u potpunosti otkazano. Trenutačno najveći problem je oko 110 000 putnika koji su ostali blokirani diljem svijeta pa je britanska Vlada Agenciji za civilno zrakoplovstvo (CAA) naložila da u naredna dva tjedna organizira 30 letova s kojima će se oni vratiti kući, piše The Daily Mail.

Riječ je o najvećem slomu neke britanske aviokomapnije, a iako je rečeno kako će se putnicima novac refundirati, vrlo je izgledno kako će svoj novac natrag dobiti samo oni koji su bukirali cijeli paket odmora, dok će oni koji su platili samo avionsku kartu, najvjerojatnije ostati bez novca.

Nakon što se pročuo glas o bankrotu ove niskobudžetne aviokompanije, navodno je porasla cijena avionskih karata drugih prijevoznika koji su iskoristili nezavidnu situaciju očajnih putnika koji pokušavaju doći do svog odredišta.

Tako je jedna medicinska sestra iz Londona koja je ostala blokirana na aerodromu Gatwick medijima izjavila kako je cijena karte prijevoznika Ryanair do Alicantea skočila za čak 60 funti.

Osim bijesnih putnika u zračnim lukama u inozemstvu, neugodna vijest jutros je dočekala i više od 2 700 zaposlenika Monarch Airlinesa koji su, bez prethodne najave, saznali da su ostali bez posla.

Jedan od putnika, Barry Gill, ispričao je za The Daily Mail kako je preko Monarcha bukirao u srijedu let na Cipar kako bi stigao na vjenčanje svoje kćeri. No, s obzirom da su u potpunosti otkazani svi letovi te kompanije iz Velike Britanije, a da cijena drugih avio prijevoznika doseže i do 800 funti, upitno je hoće li na Cipar stići do petka kad se održava vjenčanje.

Na webstranici Monarcha uz logo britanskog CAA kompanija “sa žaljenjem” obavještava da od 2. listopada 2017. otkazuje sve letove i turističke pakete.

Godinama poslovali s gubitkom

“Ovo je nepredviđena situacija i zbog toga što je u inozemstvu 110.000 putnika te je britanska vlada zatražila je da CAA koordinira letove za povratak tih putnika u Veliku Britaniju”, navodi se. Slabiji europski zračni prijevoznici pod velikim su pritiskom zbog oštre konkurencije u sektoru zračnog prijevoza, piše agencija dpa. Monarch je prošli tjedan objavio da razgovara s potencijalnim partnerima nakon izvješća da će dijelovi njegove mreže biti prodani.

Monarch je posljednjih godina bilježio gubitke u poslovanju, a predviđalo se da će se oni nastaviti i u idućoj poslovnoj godini. Iako su zadnjih godinu dana imali 14% više putnika, ukupan prihod je bio 100 milijuna funti manji, a u prilog im nije išlo ni nepovoljno kretanje funte u odnosu na dolar kao ni veći troškovi –  goriva, najamnije i sl.

Moguće ulagače odbila neizvjesnost oko Brexita

Iz sindikata Unite, koji okuplja oko 1.800 inženjera te kabinske posade Monarcha, izjavili su kako  razumiju neodlučnost potencijalnih ulagača koje je od kupnje i investiranja u tu propalu aviokompaniju donekle odbila i neizvjesnost koju je sa sobom donio Brexit.

Iz tog sindikata tvrde i da je britanska vlada odbacila zahtjeve Monarcha da im se osigura privremeno zatvaranje kredita, kako bi uspjeli restrukturirati poslovanje. Navodno takva praksa nije neuobičajena, a takvu je pomoć njemačka vlada nedavno ponudila aviokompaniji Air Berlin.

Monarch Airlines je jedna od najstarijih britanskih aviokompanija.  Tvrtka je osnovana 1968.  i sljedeće godine trebali su proslaviti 50. godišnjicu postojanja. Monarch Airlines je letio iz pet zračnih luka u Velikoj Britaniji na oko 40 destinacija, a u travnju su uveli izravne letove sa Zagrebom, dok su još  2012. takve letove uveli do Dubrovnika.

 

 

Povratak na Net.hr