‘Obećavali su puno, ali proračun im je čavao u lijes’

I strani mediji su primijetili da se domaći dužnosnici u Hrvatskoj teško slažu oko toga kojim putem treba izaći i krize. Navode kako se u novu Vladu puno nade polagalo, ali i zaključuju da je donošenje proračuna za 2013. bio posljednji čavao zabijen u lijes hrvatske ekonomije. Ugledni Bloomberg nije štedio Banske dvore.

Nakon što je kreditna agencija Standard & Poor’s srezala rejting Hrvatskoj, odnosno bacila ga na poziciju “smeća”, premijer Zoran Milanović i ostali visoki dužnosnici ne mogu pronaći zajednički jezik u pronalasku puta za izlazak iz recesije u kojoj se zemlja nalazi, piše Bloomberg.

Agencija navodi kako je premijer rekao da neće biti rezanja plaća i mirovina te da zemlji pomoć MMF-a ne treba. Također piše da je ministar financija Slavko Linić najavio daljnje zaduživanje Hrvatske samo na domaćem tržištu. No, istovremeno navodi i izjave guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koji se tome usprotivio te kazao kako Hrvatska mora napraviti potrebne reforme te smoći snage kako bi se zadužila i na međunarodnom tržištu. Glas je podigao i protiv ideje otpuštanja deviznih rezervi kako bi središnja banka olakšala zaduživanje Vladi.

‘Od Vlade se puno očekivalo’

Komentirajući situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, a prema kojoj bi i proračunski deficit mogao biti veći od predviđenog a BDP manji, analitičar Royal Bank of Scotland Abbas Ameli-Renani je kazao: “Od Hrvatske se puno dobrog očekivalo, a nova koalicijska vlada je puno hvaljena. Zadnji ‘čavao u lijes’ hrvatske ekonomije bilo je donošenje proračuna za 2013. kojim je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti”

No, dok on dosta kritički gleda na stanje analitičar iz VTB Capitala Petr Grishin tvrdi kako se zemlja s likvidnim bankovnim sustavom može sama izvući i nakon pada rejtinga.

Povratak na Net.hr