IZGRADIO MOSTOVE

AMERIKANAC NAGRAĐEN NOBELOM ZA EKONOMIJU: Nagrada otišla u ruke pionira bihevioralne ekonomije

Američki ekonomist Richard Thaler dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u području bihevioralne ekonomije, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.

U svojim istraživanjima Richard Thaler analizirao je proces donošenja ekonomskih odluka uz primjenu psihološki realističnih pretpostavki, istražujući posljedice ograničene racionalnosti, društvenih preferencija i nedostatka samokontrole, stoji u pojašnjenju odluke Akademije.

Njegovi doprinosi u cjelini gledano izgradili su most između ekonomskih i psiholoških analiza donošenja pojedinačnih odluka, ustvrdio je Odbor za dodjelu nagrada.

“Njegovi empirijski zaključci i teoretski uvidi pomogli su kreirati novo područje bihevioralne ekonomije koje se brzo širi i značajno utječe na mnoga područja ekonomske analize i politike”, dodaje se u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrada, koj eprenosi Reuters.

Thaler je jedan od autora svjetskog bestsellera “Nudge” koji istražuje koncept rješavanja društvenih prepreka bihevioralne ekonomije.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1986.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr