'Ako ne povećamo izvoz, idemo u propast i daljnji pad zaposlenosti'

U poslovnoj zgradi Kraša danas se održao najveći skup trgovaca i proizvođača iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Razmatrajući problematike kako potaknuti rast BDP-a u Hrvatskoj, okupljeni su se složili kako se to može postići jedino povećanjem izvoza. “Na domaćoj potražnji više se neće moći temeljiti rast, već na inozemnoj. Bez toga smo na putu koji vodi u propast i daljnji pad zaposlenosti”, ocijenio je čelnik HGK-a Nadan Vidošević.

No, glavno je pitanje bilo kako potaknuti taj rast, a na isto se pokušalo odgovoriti kroz isticanje negativnih strana aktualne gospodarske politike.

Izaslanik predsjednika, Josipovićev savjetnik Boris Cota lošim je ocijenio mjeru interne devalvacije koja se provodi u Hrvatskoj, a bazira se na smanjenju plaća. Navodeći primjer Litve koja je istom politikom značajno smanjila plaće, a što je urodilo povećanjem BDP-a, istom je rezultiralo je iseljavanjem stanovništva iz države. “Nije problem u visini plaće. Problem hrvatskog izvoza je u tipovima proizvoda koji se izvoze i njihovoj složenosti, a što im daje dodanu vrijednost”, kazao je Cota.

Izostanak strategije

Drugim riječima, Hrvatska stranim tržištima nudi slične proizvode koji već postoje, i utoliko je za njima smanjena potražnja. Dio rješenja tako bi mogao biti u promjeni izvozne košare, a za što prethodno valja izraditi strategiju, kako bi se znalo u kojem smjeru Hrvatska ide, te koje grane valja razvijati.

Članica Uprave Agrokora i predsjednica Udruženja trgovine pri HGK Ljerka Puljić ocijenila je i kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pratilo i nekoliko negativnih elemenata, od kojih je najznačajnija teška ekonomska kriza.

I Puljić je kazala kako je struktura našeg izvoza slična sa svim drugim zemljama, što nam ne olakšava put ka povećanju izvoza. “Element diferencijacije je ključan, i ako svake godine ne pustimo vani nešto novo, nešto drugačije, teško ćemo povećati BDP u Hrvatskoj”, kazala je Puljić.

Uz predstavnike hrvatskih kompanija Agrokor, Kraš, PIK Vrbovec te predstavnike stranih trgovačkih lanaca (Rewe, Tesco, Spar, Metro), na skupu su sudjelovali i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo Boris Cota, predsjednik HGK Nadan Vidošević te domaći i inozemni stručnjaci iz sektora trgovine, poljoprivrede i ekonomije.

Povratak na Net.hr