Adriadiesel ostaje bez posla od 30 mil. eura?

Radnici karlovačkog Adriadiesela, tvornice za proizvodnju dizelskih motora, već deset dana štrajkaju zbog neisplate dviju zaostalih plaća. Danas očekuju najavu rješenja agonije.

204 radnika Adriadiesela zadnju je plaću, odnosno pola plaće, primilo za studeni prošle godine. Dodatni motiv za štrajk u kojem su već 11 dana šutnja je uprave na pitanja o budućnosti tvrtke. Na ulazu u tvornicu isto će pitanje postaviti i Sindikat metalaca. Njegov predsjednik Vedran Dragičević uvjerava kako ima naznaka rješenja za tvrtku, jer vlasnici podržavaju ponudu Karlovačke banke o preuzimanju upravljačkih prava.

“I to bi nas zadovoljilo. Vlasnici su Uljanik, država i gospodin Končar. Dakle, oni su svi složni da ovi uđu, međutim Nadzorni odbor nije još uvijek podržao Karlovačku banku. Očekujem da bi oni to mogli napraviti ovih dana”, rekao je Dragičević uoči konferencije za medije koju organiziraju pred ulazom u karlovačku tvornicu.

Sve, kaže, otežava i stanje u Ukrajini. Naime, Adriadiesel s Rusijom ima dogovoren posao od 30 milijuna eura koji bi se mogao izjaloviti ostvare li se EU prijetnje uvođenja sankcija. Ako, pak, konkretno rješenje danas izostane, štrajk se nastavlja.

“Ako ne bude ikakvih odluka, a ljudima se ne isplate te dvije plaće, moramo nastaviti sa štrajkom i pojačati naše aktivnosti. Prepostavljam da ćemo se dogovoriti i da krenemo prema Zagrebu. Jer sve dosada su bila kratkoročna rješenja. Ljudima bi se dalo plaće ili dio plaće, oni bi se smirili na određeni način, ali to tako više ne može”, kategoričan je šef SMH-a.

Povratak na Net.hr