12 stvari koje će vam pomoći da preživite šefa iz pakla

Vaš šef je teška, nepredvidiva, ne baš racionalna i uravnotežena osoba. Na trenutak je šarmantan, a onda odjednom poludi. Uvijek ste u strahu koji će biti njegov sljedeći potez? Ako je odgovor pozitivan, u nastavku teksta je nekoliko savjeta koji će vam svakako biti od pomoći.

Ako ste nesretnik koji na poslu iznad sebe imate osobu koja odgovara onome što se naziva šefom iz pakla, zaista ste u problemima. Ono što vam može pomoći su taktike koje bi trebali naučiti i primijeniti ih u praksi, kako biste se olakšali situaciju dok ne nađete drugi posao.

1. Ne očekuje čuda
Ako već niste došli do zaključka da je gotovo nemoguća misija da će se vaš šef promijeniti i postati osoba s kojom je ugodno raditi, vrijeme da to shvatite. Bez obzira koliko ste taktični, sa šefom tiraninom nikada vam neće biti bolje. Sjetite se one narodne – vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.

2. Ne upuštajte se u rasprave
Šef iz pakla je tip osobe s kojom se nema smisla raspravljati oko problema i dokazivati, primjerice, da ste vi u pravu. Za njega je ispravno i točno samo ono što mu može ići na ruku da uspostavi kontrolu i, kad god zaključi da je prilika, osmislit će “bitku” u kojoj ćete vi biti gubitnik.

3. Ne dolijevaj ulje na vatru
Kada je situacija konfliktna i napeta ne pokušavajte se voditi mišlju da će vaše urlanje nadjačati nekog tko na vas urla. Šansa da će se stvar riješiti u vašu korist gotovo da i ne postoji.

4. Postavite granicu
Nema sumnje da nam je posao važan, posebno danas kada su vojske nezaposlenih na burzi i čekaju svoju priliku. No, ma koliko nam je stalo do radnog mjesta kojeg imamo, dovoditi u pitanje svoje zdravlje i sigurnost jednostavno nema smisla. Ako osjetite da ste u opasnosti i da vam je toliko mučno da niste u stanju funkcionirati, pronađite dobar izgovor da se na neko vrijeme maknete iz ureda. Ako ste dovedeni u situaciju da vam se prijeti ili da vam je ugrožena sigurnost, šefa prijavite njegovim nadređenima ili u vrlo ozbiljnim situacijama policiji.

5. Napravite popis svjedoka i dokumenata
Najbolja stvar kako bi se obranili od šefa iz pakla je da prikupite dokaze, odnosno da sve imate crno na bijelo. Predbilježite si tko bi od kolega mogao posvjedočiti u nekoj situaciji kada vam je šef prijetio ili postupao protuzakonito. Sačuvajte prijeteće e-mailove ili, ukoliko postoje, opipljive dokaze o njegovom neprihvatljivom ponašanju. Ukoliko dođe do postupka, sudskog, ili pred višim instancama u tvrtki, osim izjava svjedoka koji će vam ići u prilog, to mogu biti i fizički dokazi poput razbijene šalice za kavu ili nekog komada uredskog namještaja. Također, u obzir dolaze i tzv. posredni dokazi (primjerice da su u određenom periodu od strane šefa bili zlostavljani još neki zaposlenici u tvrtki). Također, ukoliko ste zbog stresa ili nekog psihičkog poremećaja zatražili pomoć liječnika i/ili započeli liječenje, čuvajte medicinsku dokumentaciju.

6.Razmislite o prijavljivanju ‘paklenog’ šefa
Za ovaj potez je potrebno hrabrosti, ali moguće da će ga prijavljivanje višim instancama “smekšati”, ili da će te podnošenjem pritužbe na njegovo ponašanje izboriti
drugo radno mjesto unutar tvrtke.

7. Stavite stres pod kontrolu
U situaciji kada imate šefa iz pakla konstantno ste izloženi stresu, pa je bitno da učinite nešto kako bi ga ublažili i kako ne bi došlo do razvoja nekog psihičkog oboljenja. Mogu vam pomoći bavljenje nekim sportom, tjelovježba, jogging, meditacija ili primjerice joga. Utjehu ne pokušavajte tražiti u alkoholu, cigaretama ili lijekovima, ako baš ne morate.

8. Planirajte “bijeg”
Što je moguće prije, to bolje za vas, odmaknite se od šefa iz pakla. Tražite priliku unutar preraspodjele poslova u tvrtki u kojoj radite, a ako želite napustiti postojeću tvrtku, osvježite svoj životopis i počnite tražiti novi posao. Promjena radnog mjesta nije jednostavna, posebno u današnje vrijeme, no šteta će biti veća što budete duže podnosili okrutne i sadističke metode svoga šefa.

9. Izbjegnite “dobrovoljni otkaz”
Ukoliko budete u situaciji da zbog svog šefa morate napusti posao, izborite se da se taj otkaz ne okarakterizira kao vaš dobrovoljni odlazak ili otkaz za koji ste sami krivi. Dobro se posavjetujte, jer ukoliko budete morali na burzu rada, važno je da uđete u kategoriju koja će primati novčanu naknadu.

10. Zatražite odštetu ili otpremninu
Ako budete otpušteni, a smatrate da je prekršena neka odredba vašeg ugovora o radu ili zakon, posavjetujte se i provjerite postoje li šanse da od bivšeg poslodavca naplatite odštetu ili otpremninu.

11. Angažirajte odvjetnika
Ako niste sigurni oko svojih zakonskih prava, angažirajte odvjetnika kako bi iskoristili sve pravne mogućnosti.

12. Ne krivite sebe
Svijet je prepun, blago rečeno, čudnih ljudi, i nitko nije pošteđen od toga da će jednom s njima morati raditi i surađivati. Ako za situaciju u kojoj ste se našli krivite sebe, niste u pravu. Svu svoju energiju usmjerite u traženje boljeg posla, u boljoj kompaniji u kojoj će te u prvom redu imati boljeg šefa.

Povratak na Net.hr