Spašena Grčka; oprošteno im je oko 100 milijardi €

9.3.2012.
10:53
VOYO logo

Prema priopćenju grčkog ministarstva, kreditori koji su prihvatili zamjenu ukupno drže 172 milijarde eura vrijedne obveznice, što je znatno iznad minimalne razine koja je bila potrebna. Uvjet je bio da 75 posto kreditora pristane na dogovor. U priopćenju se navodi da je na zamjenu pristalo oko 86 posto vlasnika grčkih državnih obveznica koji podliježu zakonima u Grčkoj i oko 69 posto međunarodnih kreditora.

Stiže 130 milijardi eura pomoći

Riječ je najvećem restrukturiranje državnog duga u povijesti. Privatni kreditori izgubili su oko tri četvrtine vrijednosti postojećih grčkih obveznica koje imaju u portfeljima, a u zamjenu će dobiti nove obveznice nominalne vrijednosti 31,5 posto starih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješnom zamjenom obveznica otpisat će se oko sto milijardi eura dugova Grčke. To je bio uvjet da se ovoj zemlji odobri drugi paket pomoći koji uključuje 130 milijardi eura od EU-a i MMF-a. Nove milijarde na račune u Grčkoj trebale bi "sjesti" najkasnije do 20. ožujka, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza.

Cijena još jednog spašavanja Grčke je ogromna, no ipak je prihvatljivija od bankrota. Naime, bankrot ove mediteranske zemlje stoji 1.000 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo