VEZA S DUHANSKOM MAFIJOM?

NOVA PLJUSKA HRVATSKOJ: Poduzetniku koji je ilegalno unio novac u Hrvatsku vraćamo 180 tisuća eura. Evo zašto

U pitanju je jedna od ključnih presuda koja će se značajno reflektirati na buduće postupke Carinske uprave i ostalih pravosudnih vlasti u Hrvatskoj.

Svih 180 tisuća eura što su mu oduzeti kada je u dva navrata 2009. godine ulazio u Hrvatsku, država će morati vratiti Isatu Boljeviću, predstavniku arapske kompanije koja je od Vlade Crne Gore preuzela ‘Duvanski kombinat u Podgorici’ (DKP).

Nezakonito unio novac u Hrvatsku

Novac mu je oduzet odlukom Ureda za sprječavanje pranja novca nakon što ga je uplatio u banku u Duborvniku. Naime, dva puta iznos od 90 tisuća eura nije prijavio carinskim tijelima, a 30. ožujka iste godine naložio je transfer 95 tisuća sredstava Srećku Kestneru na njegov račun u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Istražitelji su tvrdili da je riječ upravo o novcu što ga je ilegalno unio u Hrvatsku, a u to vrijeme sumnjalo se da ga preko naše zemlje pere za Kestnera, kojeg se u to vrijeme povezivalo s duhanskom mafijom na Balkanu.

Protiv Boljevića je 2. lipnja 2009. godine pokrenut prekršajni postupak zbog ilegalnog unosa velike količine gotovine u Hrvatsku, kako je to bilo i predviđeno Zakonom o sprječavanju pranja novca i Zakonom o deviznom poslovanju. Odlukom Vijeća za prekršajni postupak Boljeviću je nzaplijenjeno 180 tisuća eura s računa, te prebačeno na račun Ministarstva financija. Tamo je novac trebao biti čuvan do okončanja prekršajnog postupka.

Boljević tvrdio da je želio kupiti stan

U svojoj obrani Boljević je tvrdio da je riječ o iznosu što ga je dobio za prodaju svojih poslovnih nekretnina u Crnoj Gori, a planirao je njime kupiti stan u Crnoj Gori i to upravo od Kestnera, koji ima hrvatsko državljanstvo. Objasnio je da je Kestner inzistirao da mu novac bude uplaćen s računa u hrvatskoj banci. Tijekom dokaznog postupka Boljević je priložio i potvrdu o prodaji poslovnih prostora iz prosinca 2007., kao i predugovor za kupnju stana iz ožujka 2009. godine.

Unatoč tome proglašen je krivim te kažnjen s deset tisuća kuna novčane kazne. Istom presudom novac mu je oduzet. Vijeće mu nije povjerovalo budući da je preliminarni ugovor za kupnju stana imao datum 18. ožujka, dakle nakon što je novac ilegano unio u Hrvatsku. Osim toga, u ugovoru je bio naveden iznos od 125 tisuća eura, što nije odgovaralo ukupno iznosu prenijetom preko granice.

Sumnjivi transferi novca u Tunis i Jordan

Vijeće je objasnilo kako ovakvu presudu donijelo i jer Boljević nije mogao priložiti dovoljno dokaza o svojim ranijim transferima novca u Tunis i Joran, također na račune Srećka Kestnera. Dio novca uplatio je i Kestnerovoj supruzi. Radilo se o ukupno 882 tisuće eura u periodu od 2005. do 2008. godine. Za to vrijeme, kako je sam izjavio, Boljević je imao otvoren nerezidentni račun kojeg je koristio iz Kestner. Uglavnom se radilo o transferima novca od prodaje kuće Kestnerove surpuge koji su se nalazili na njegovom računu, na račune te žene.

Ovu je presudu potvrdio i Visoki prekršajni sud, dok je Ustavni sud RH kojem se Boljević žalio da mu je povrijeđeno pravo na ustavom zajamčeno pravo na vlasništvo, tužbu odbio.

Zašto je pogriješilo hrvatsko pravosuđe?

Međutim, Europski sud za ljudska prava zauzeo je drugačiji stav i zadao novi težak udarac hrvatskom pravosuđu.

U tužbi upućenoj sudu u Strasbourgu Boljević je tvrdio kako je odluka državnih tijela da mu se oduzme novac, samo zato što ga nije prijavio carinskom djelatniku na državnoj granici, pretjerana. Europski sud je utvrdio da je oduzimanje novca bilo zakonito jer je imalo temelj u odredbama mjerodavnih domaćih zakona te je imalo legitiman cilj – borbu protiv pranja novca. Međutim, mjera oduzimanja novca nije bila razmjerna jer se prekršaj koji je podnositelj počinio sastojao samo u neprijavljivanju novca na državnoj granici.

Europski sud je, kako doznajemo iz Ureda zastupnice Hrvatske u Strasbourgu Štefice Stažnik, naveo da sam prijenos novca preko državne granice nije zabranjen niti postoji ograničenje iznosa koji se smije unijeti. Međutim, ključno je bilo što to Boljević nije optužen ni za kakvo kazneno djelo vezano za taj sumnjivi novac.

Zato je Hrvatska povrijedila Boljeviću pravo na mirno uživanje vlasništva jer je oduzimanje novca bilo nerazmjerno i predstavljalo je prekomjeran teret za njega. Osim što mu Ministarstvo financija mora vratiti svih 180 tisuća eura, morat će mu nadoknaditi i 3,340 eura troškova. Boljevića je pred sudom u Strasbourgu zastupao poznati zagrebački odvjetnik Milenko Umićević.

Povratak na Net.hr