STIŽE I NA KUĆNI PRAG

NOVA ZASTRAŠUJUĆA DROGA HARA HRVATSKOM: Zbog ‘Blowa’ mladi umiru, ali se i dalje legalno može kupiti u smart shopovima

Nova droga koju na ulici nazivaju ‘Blow’ uzela je nekoliko života na području Europe, a već je zaplijenjena i u Hrvatskoj. Radi se o psihoaktivnoj tvari iz skupine sintetskih kanabinoida.

Hrvatska je policija prvi put ovu drogu zaplijenila na području Osječko-baranjske županije tijekom ljeta, a tek u rujnu otkriveno je o čemu se doista radi.

‘Blow’ je spoj iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, dizajniranih tako da oponašaju učinak kanabisa. Spoj je pronađen u biljnoj mješavini koja se nalazi u crno-žutim plastičnim omotima. Tvar je u Europi pronađena i u proizvodima marketinškog imena Kush, Jocker, Mary Joy te AK-47.

Zamjenica ravnatelja Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Sanja Mikulić, potvrdila je da se ova droga širi Hrvatskom.

‘Izuzetno toksično i štetno’

‘Dokazano je da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudski organizam. Diljem Europe bilježi se niz trovanja, od kojih neka čak sa smrtnim ishodom. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće’, upozorila je Sanja Mikulić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Osim sintetskih kanabinoida, na tržištu novih droga postoji cijeli niz novih psihoaktivnih spojeva, uglavnom stimulansa. U nekim dijelovima Europe raste pojavnost izuzetno toksičnih sintetskih opioda koji lako vode do trovanja i smrti.

U Europi je u ovim trenucima pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, dok je samo u Hrvatskoj u posljednjih sedam godina otkriveno čak 105 novih spojeva.

Sintetski kanabinoidi oponašaju učinke kanabisa

‘Najčešće se koriste sintetski kanabinoidi koji su dizajnirani tako da oponašaju učinke kanabisa. Takvi su proizvodi dostupni u marketinški privlačnim pakiranjima i imaju različite nazive kao što su Galaxy, Rainbow, Atomix, Sharp, Blow, Leaf, Zombi. Nažalost, točni razmjeri štetnih zdravstvenih posljedica nisu poznati jer zdravstvene ustanove ne raspolažu analitičkim standardima kojima bi se točno mogla odrediti tvar ili skup tvari koje su uzrokovale trovanje, iako je dosad prijavljen značajan broj sumnjivih incidenata u raznim dobnim skupinama’, naglašava Mikulić.

Simptomi trovanja su brojni

Simptomi trovanja novim drogama uključuju crvenilo očiju, umor, pospanost, nesposobnost komunikacije i uspostavljanja kontakta, nesuvislost, čudne emocionalne reakcije, trzaji oka, glavobolja, vrtoglavica, otežano disanje, bol u mišićima, mučnina i depresija. Simptomi trovanja mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije droge ili nekoliko sati nakon konzumacije.

U Hrvatskoj su od 2014. do 2016. zabilježene 43 intoksikacije za koje se sumnja da su povezane s novim psihoaktivnim tvarima te jedan smrtni slučaj.

Sintetska droga u Europu uglavnom stiže iz Indije i Kine, dok u Hrvatsku dolazi s europskog tržišta s obzirom na to da su u nekim članicama EU-a otkrivena postrojenja za tabletiranje i pakiranje proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari.

Iz Vladina Ureda napominju kako je značajan dio tih spojeva legalan u brojnim državama članicama EU-a, za razliku od Hrvatske, koja je generičkim popisom droga većinu njih stavila pod zakonsku kontrolu.

Droga lako dostupna u smart shopu, a stiže i na kućni prag

Danas droga dolazi doslovno na kućna vrata.

‘Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani. Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga. Tijekom posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima po cijeloj Hrvatskoj u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, što je rezultiralo zatvaranjem većeg dijela navedenih trgovina, kao i pokretanjem prekršajnih postupaka protiv fizičkih i pravnih osoba’, upozorila je Mikulić.

Mladež u Hrvatskoj sklona eksperimentirati s drogom

Mladi Hrvati zainteresirani su za konzumiranje psihoaktivnih tvari. Istraživanje je pokazalo kako su hrvatski učenici stari 15 i 16 godina iznad europskog prosjeka kad se radi o uzimanju takvih droga. Njih sedam posto navelo je kako je u životu barem jednom probalo nove psihoaktivne droge, dok je prosjek ESPAD zemalja četiri posto.

‘Kontinuirano se sintetiziraju novi spojevi koji imaju slična svojstva kontroliranim tvarima, no zbog drukčije kemijske strukture ipak ne podliježu zakonskim mjerama. S obzirom na to da je tržište novih droga izuzetno dinamično, novi spojevi pojavljuju se gotovo na tjednoj osnovi’, rekla je Mikulić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr