NOGOMET: Zasada samo rat živaca Engleza i Turaka

Čak 2000 policajaca ili petina ukupnog broja danskih čuvara reda i mira, uključena je u osiguranje finalnog dvoboja Kupa UEFA između Galatasaraya i Arsenala.

Reakcija je to na prošlotjedno Arsenalovo upozorenje da skupina Leedsovih huligana planira u Kopenhagenu osvetiti dva Engleza, koji su na istanbulskim ulicama, uoči polufinala Galatasaraya i Leedsa, izbodeni na smrt. Nakon te tragedije krenulo je kolektivno ludilo, nacionalna mržnja Engleza i Turaka poprimila je neslućene razmjere. Kao odgovor na prijetnje Engleza, danska policija pokrenula je dosad najveću sigurnosnu sportsku operaciju u zemlji. Uz 2000 danskih, cijeloj operaciji pridružilo se i 200 turskih policajaca.
U Turskoj će sutra navečer stati vrijeme. Za europski naslov bori se Galatasaray, klub – institucija, osnovan 1905.,18 godina prije moderne turske države. Turski parlament najavio je odgodu zasjedanja, nakon osobnog zahtjeva u svojoj zatvorskoj ćeliji sliku s Parken stadiona vidjet će i kurdski vođa Abdullah Ocalan, a u manjim turskim gradovima stanovnici su žuto-crvenom klupskom bojom već obojali pločnike i javnu rasvjetu. Klub trenutačno grca u dugovima od nekoliko milijuna dolara, a neki igrači željno iščekuju zaostale plaće. No sve to pada u drugi plan jer nakon 1989., kada je ušao u polufinale Lige prvaka, ovo je najveći uspjeh trenutačno sedme najuspješnije svjetske momčadi. Galatasaray je prvi turski klub koja će igrati u finalu jednog od europskih kupova, uz neizbježni “insallah” ili “božju volju” žele otići do kraja, nakon Leedsa skinuti još jedan otočki “skalp”.
Arsenal je favorit. U danskoj prijestolnici već je osvojio jedan europski trofej, Kup pobjednika kupova 1994. godine.
U nedjelju je Galatasaray, nakon Kupa, osvojio i četvrtu uzastopnu titulu prvaka Turske. “Topnici” su, pak, dan ranije s rezervnom postavom izgubili od Newcastlea 4:2, drugo mjesto u prvenstvu osigurali su i prije završnih dvoboja.
Fatih Terim preuzeo je momčad Galatasaraya prije četiri godine. Za to vrijeme Turci su potrošili čitavo bogatstvo, angažirana su dva skupa Rumunja, Gheorghe Hagi i Gheorge Popescu, a na vrata je stao brazilski čuvar mreže sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj Claudio Taffarel. Uz nacionalnog sportskog heroja Hakana Sukura stvoren je “najbolji turski izvozni proizvod”. Koliko on doista vrijedi vidjet će milijuni gledatelja putem televizijskih kamera koje sliku s Parken stadiona šalju u 185 zemalja svijeta.

Povratak na Net.hr