ČUDNI PRIORITETI

HRVATSKI APSURD: Zašto država daje novac za šminkanje Sabora, a nema za bolnice?

Dok se teški bolesnici ovih dana zbog vrućine “cijede” u bolničkim krevetima jer Ministasrtvo nije osiguralo potrebne klima uređaje kako bi im olakšalo muke, na Markovom trgu uređuju se saborski kafić, restoran, stolarija… Ondje ni jedan šef poput onog iz KBC-a Zagreb ne moli javno za pomoć, jer njima će do jeseni sve biti uređeno. I to novcem poreznih obveznika za koje bi bilo bolje da se, ako su bolesni, strpe barem do onda kada će u bolnicama moći otvoriti prozore.

Svjedoci smo posljednjih dana vapaja za pomoć iz bolnice u Petrovoj gdje su najteži pacijenti bez klima uređaja ležali na iznimno visokim temperaturama. I sam sanacijski direktor KBC-a Zagreb prof.dr. Hrvoje Vrčić progovorio je o teškim uvijetima u kojima se pacijenti nalaze, te naveo kako u KBC-u imaju isti problem i na klinici za plućne bolesti i kirurgiji na Jordanovcu, te na pedijatriji. Istaknuo je kako je pomoć zatražio i od Ministarstva zdravlja.

Umjesto Ministasrtva novac su opet dali dobri građani

“Već dugi niz godina imamo te ljetne vrućine koje tište hrvatski zdravstveni sustav i naše pacijente. Što se tiče infrastrukture, bolnice rade sve što je u njihovoj moći, a Ministarstvo zdravlja mnogo ulaže u osiguravanje boljih uvjeta za liječenje pacijenata. Klima uređaji su danas postali standard, i ove godine se puno ulaže u klima uređaje i s time nećemo stati dok sve do jedne bolnice neće biti klimatizirane”, kazao je, pak, očito već duže vrijeme svjestan problema ministar zdravlja Siniša Varga. Unatoč tome što znaju za problem “dugi niz godina”, u Ministarstvu opet nisu bili dovoljno brzi, pa su donatori opet spasili pacijente prije njih. Tvrtka Dalekovod, Pago te jedna gospođa donirali su Petrovoj klime koje su im bile hitno potrebne. Na druge će na žalost još morati čekati.

No, nisu samo pacijenti u Petrovoj u teškoj situaciji. Onaj tko je imao prigodu posjetiti hrvatske bolnice zna da su brojni odjeli koji vape za pomoć te da pacijenti nerijetko leže u premalim prostorijama i da se, primjerice, koriste sanitarnim čvorovima koji su neprimjereni za osobe njihovog zdravstvenog stanja.

Šminka se kafić, restoran, stolarija…

Istovremeno, u saborski kafić, restoran… se ovog ljeta ulaže pola milijuna kuna sredstava iz državnog proračuna. Novca koji su u njega uplatili porezni obveznici, građani Republike Hrvatske. “Riječ je o redovnom održavanju zgrade, a kao i prošle i ove će godine naglasak biti na zamjeni stolarije, ličenju, obnovi instalacija”, proizilazi iz odgovora saborske Službe za medije. Da su radovi u tijeku vidljivo je već od samog ulaza u Sabor, na glavnom stubištu majstori marljivo skidaju prozore s vitrajima. Radno je i u saborskom kafiću, a do jeseni je u planu i ličenje saborskog restorana i kuhinje. U uredskim prostorijama, pak, obnovit će se parket, električne instalacije i drugo. Slični radovi u Saboru su obavljeni i prošlo ljeto, a za njih je izdvojeno oko 300 tisuća kuna.

U dvije godine 800 tisuća kuna za uređenje Sabora! Koliko bi bolnice mogle kupiti samo klima uređaja za taj novac! Pa jedna košta svega 2.500 kuna!

 

Povratak na Net.hr