Njemačka će platiti još 5 milijardi USD za ratne odštete

Njemačka država i njene tvrtke zajedno će isplatiti ta sredstva u zamjenu za jamstva SAD-a kako se više nikada ne bi morali susretati sa zahtjevima žrtava holokausta.

Njemačka i njene tvrtke prihvatili su moralnu odgovornost za nacističke ratne zločine, robovanje i prisilan rad, te krađu židovskog vlasništva.

Priznanje povlači za sobom isplatu odštete od 5 milijardi dolara žrtvama holokausta, a dano je s ciljom konačnog zatvaranja tog pitanja.

Njemačka država i njene tvrtke zajedno će isplatiti ta sredstva u zamjenu za jamstva SAD kako se više nikada ne bi morali susretati sa zahtjevima žrtava holokausta.

Novac će biti isplaćen u korist otprilike 240 tisuća ljudi, većinom Židova, koji su, radeći kao robovi u njemačkim tvrtkama, preživjeli nacističku torturu. Dio novca dobit će i oko milijun prisilnih radnika, većinom iz Istočne Europe.

Prva će isplata biti ove godine, a prisilni radnici imaju 8 mjeseci vremena za prijavu, dok će se njihove odštete početi isplaćivati 2001.

Njemačkoj će se pri osiguranju sredstva za fond pridužiti SAD, Bjelorusija, Češka, Izrael, Poljska, Ruska Federacija, Ukrajna, te Vijeće koje se brine o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke.

Povratak na Net.hr