Ako je vjerovati istrazivanju ciji su rezultati objavljeni u casopisu Flavour, na okus kave koju ispijate utjece boja salice u kojoj vam je posluzena.
Autora clanka u Flavouru na daljnje je istrazivanje potaknuo razgovor s baristom u omiljenom kaficu koji mu je kazao kako je zamijetio da mu se gosti cesce zale na to da im je kava gorka kada je ispijaju iz bijele salice, nego iz prozirne staklene.
Hipoteza je testirana na dobrovoljcima i pokazala se tocnom, a znanstvenici zakljucuju da je u pitanju presnazan kontrast boja izmedu salice i kave sto psiholoski utjece na dojam da je kava gorca.
Dobrovoljci koji su kavu pili iz plavih salica bili su podijeljeni, jednima je kava bila slada, a drugima gorca od one konzumirane iz bijele salice.
Istrazivanje je jedno u nizu onih koje koriste ugostiteljima i vlasnicima restorana te podupiru tezu o utjecaju izgleda hrane i pica te njihovih boja na konzumentov osjet okusa.