Oglasio se Petrov

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI: Most objavio što je jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi

Most u četvrtak nastavlja pregovore s HDZ-om i SDP-om. Teme su izborni sustav, politički sustav i kultura te isključivi gospodarski pojas, priopćili su iz Mosta.

Pregovori sa SDP-om započet će u 9 sati na Iblereovom trgu, a s HDZ-om u 11 sati u središnjici te stranke na Trgu žrtava fašizma 4.

Iz Mosta nezavisnih lista navode da je jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Nedopustivi propust

“Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun.

Hrvatski sabor je još 3. listopada 2003. godine donio Odluku o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskome moru, kojom je proglasio Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas Republike Hrvatske. Međutim, nakon prosvjednih nota susjedne Italije i Slovenije, a imajući u obzir osjetljiv trenutak pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Sabor donosi odluku o primjeni pravnog režima zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa tek nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. S obzirom na to da Ugovor o partnerstvu u ribarstvu s Europskom unijom još nije bio sklopljen, Republika Hrvatska donosi odluku o primjenu ZERP-a od 1. siječnja 2008. godine, kada ga je zbog pritiska ponovno bila prisiljena izmijeniti i donijeti odluku o tome da se ZERP privremeno neće primjenjivati na države članice Europske unije od dana 15. ožujka 2008. godine, do iznalaženja zajedničkog dogovora u europskom duhu”, podsjeća u priopćenju Most.

Dodaju da i nakon ulaska Hrvatske u EU sadašnja Vlada nije proglasila isključivi gospodarski pojas (IGP), iako prema Konvenciji UN-a o pravu mora, kao i prema običajnom međunarodnom pravu mora, Hrvatska na to ima pravo.

Inzistirat će na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa

“Dapače, EU savjetovala je svojim članicama proglašenje isključivog gospodarskog pojasa koji ne obuhvaća samo ekološko-ribolovnu komponentu voda, već i gospodarsko iskorištavanje čitavog područja”, dodaju i ističu kako je još prošle godine Bruxelles iznio procjenu da bi Hrvatska godišnje kroz proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu mogla zaraditi oko 135 – 140 milijuna eura.

“Smatramo da je došao krajnji trenutak za uspostavljanje potpunog nadzora i preuzimanje odgovornosti Hrvatske za prirodna bogatstva koje posjedujemo i koje moramo zaštititi. Upravo zato će Most nezavisnih lista inzistirati na obveznom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa”, poručio je Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista.

OGLASIO SE LOVRINOVIĆ: Vujčić je podržao Mostove reforme, a ja ne osnivam stranku

POSLIJEIZBORNA ANALIZA: Evo kojim je strankama Most ‘uzeo’ birače i glasove

PRGOMET: “Most mora odlučiti želi li koalirati s lijevom ili desnom stranom”

 

Povratak na Net.hr