Napster izgubio prvu bitku

Napster mora, bar privremeno, zatvoriti svoja vrata zbog toga što postoji sumnja da je narušio prava o umnožavanju, a već sada je portal preplavljen milijunima glazbenih fanova koji žele downloadati što više pjesama prije krajnjeg roka

I napokon, sudac iz San Franciska donio je presudu po kojoj se zatvara online pružatelj glazbe Napster. Recording Industry Association of America (RIAA) napokon je uspjela ishoditi donošenje sudskog naloga o zabrani poslovanja Napstera zbog opravdane sumnje da je pružatelj kršio zakon o umnožavanju. Da podsjetimo, Napster je glazbeni web portal koji dopušta svojim korisnicima dostup MP3 datotekama i njihovo downloadanje na hard driveove.

Napsteru je naložena uplata od 5 milijuna dolara kako bi se osiguralo da će se pokoriti sudbenom nalogu koji počinje važiti u ponoć na petak. Već sada je portal preplavljen milijunima glazbenih fanova koji žele downloadati što više pjesama prije roka.

Pravnu bitku, unutar koje se osnovalo i posebno kongresno povjerenstvo za saslušanje obiju strana, pomno su motrili Internet glazbeni fanovi i glazbena industrija, te čitav proces može imati dalekosežne posljedice. RIAA, koja predstavlja glazbene divove poput BMG-a, Sony Music, Warner Music Group i EMI, prozvala je Napster Ťotimačimať intelektualnog vlasništva, te tvrdili da je njihovo poslovanje nanijelo štetu glazbenoj industriji od 300 milijuna dolara.

S druge strane, Napster se je branio od optužbe tvrdnjom da nije narušio prava o umnožavanju jer nije trgovao glazbom u komercijalne svrhe, već dopuštao slobodan pristup glazbenim datotekama. Napster je objavio da će uložiti žalbu na presudu.

Mnogi analitičari procjenjuju da će se na kraju postići nagodba i da će glazbena industrija dopustiti poslovanje Napstera, ali pod povećanim mjerama sigurnosti glazbenih datoteka. Napokon, nije baš točno da je online pružanje glazbe toliko štetno za glazbenu industriju. Jer, posljednje je istraživanje 2 200 korisnika Napstera pokazalo, da je više vjerojatno da će kupiti glazbu u bilo kojem formatu od ne-korisnika.

Povratak na Net.hr