Najnapredniji Mac koji je Apple ikada napravio

Na WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) konferenciji koja je u ponedjeljak održana u San Franciscu Apple je predstavio novu generaciju MacBook Pro računala, obnovljenu liniju MacBook Air i MacBook pro računala, novi iOS6 i još pregršt novih proizvoda.

Izvršni direktor Applea Tim Cook pozdravio je okupljene developere i najavio da ima nekih “zaista cool stvari” koje im želi pokazati.

“Ovo je naš 23. WWDC. Da, stariji je od mnogih od vas ovdje”, rekao je na što je dobio aplauz okupljenih developera iz cijelg svijeta.

Tim Cook objavio je na samom početku da je Apple prodao više od 30 milijardi aplikacija downlodanih preko App Storea. U ovom trenutku u App Storeu se nalazi 650.000 aplikacija, od kojih je 225.000 prilagođeno za iPad te postoji “više od 400 milijuna računa na App Storeu”.

“Ovo su sve računi s kreditnim karticama”, rekao je Cook, dodajući da je App Store “trgovina na internetu s najvećim brojem računa povezanih s kreditnim karticama”.

Osim toga, Apple je samo programerima dosada isplatio pet milijardi dolara, istaknuo je Cook.

Apple je na konferenciji predstavio ažurirane MacBook Air i MacBook Pro modele. Ova računala dobila su Ivy Bridge procesore, USB 3.0 i puno, puno brzine.

Ipak, najveća zvijezda koja je predstavljena na WWDC je nova generacija MacBook Pro modela. Mac Book Pro New Gen ima retina zaslon, najveću rezoluciju zaslona koja je ikada predstavljena u povijesti računarstva. Naime, zalon nove generacije MacBook Pro modela ima rezoluciju od 2800 x 1800 piksela, što je preko pet milijuna piksela – tri milijuna više od HDTV-a, odnosno ima gustoću piksela od 220 ppi. Za usporedbu, postojeći 15-inčni Macook Pro modeli imaju rezoluciju od 1440×900 piksela.

Ovo zaista inženjersko čudo tanje je od prsta, teži samo dva kilograma, a pogoni ga Ivy Bridge procesor – Quad-Core 2.7 GHz (Turbo Boost čak i 3.7 GHz), a tu je također i grafička kartica Kepler GeForce GT 650M.

Želite još? Možete dobiti nevjerojatnih 768 GB (da dobro ste pročitali) na SSD driveu. Tu su također i dva Thunderbolt porta, HDMI, SD kartica, USB 3.0 i “MagSafe 2”. Nema Ethernet ulaza niti optičkog pogona. DVD je očito mrtav.

Najbolji dio? MacBook Pro s Retina zaslonom na tržištu je dostupan odmah! Cijena za 2.3 GHz Ivy Bridge processor, 8 GB RAM-a i 256 SSD je 2200 dolara. Cijena “luksuznije” verzije mogla bi, čini se, lako doseći i 3.000 dolara. Vrhunac tehnologije iz Applea koji će sasvim sigurno izazvati puno rasprava u tjednima koji dolaze.

Apple je na konfereciji također predstavio i novi operativni sustav iOS6. Digitalni virtualni pomoćnik Siri je ažuriran, a Apple je prikazao i svoj servis Maps kao konkurenciju Google Maps servisu te dublju integraciju s Facebookom. Osim toga, tu je također i 3G podrška za Facetime, pa ćete tako primjerice moći koristiti Facetime preko 3G mreže (ako vam T-HT to dopusti). Kvaliteta neće biti tako dobra kao preko Wi-Fi mreže, ali ipak ćete moći nešto vidjeti. iOS 6 dostupan je kao beta za developere, a za ostale će biti dostupan najesen. Tada ćemo se i sami moći uvjeriti u 200 novih “featuresa” koje donosi, a od kojih ovdje spominjemo samo nekolicinu.

Kao što se i očekivalo, servis Maps, odnosno istoimena aplikacija ima u potpunosti tzv. “turn-by-turn” navigaciju te 3D mod koji je Apple nazvao “Flyover”. Taj 3D prikaz omogućava vam da gledate “ispod” kao da letite. Izgleda spektakularno na iPhoneu, ali još bolje na iPadu. Osim toga, kartama možete upravljati uz pomoć Sirija.

“Proizvodi koje gradimo, kombinirani s aplikacijama koje vi radite, mogu fundamentalno promijeniti svijet”, istaknuo je Cook na kraju konferencije.

Povratak na Net.hr