Najeftiniji tablet na svijetu za samo 35 dolara

Indija je uspjela proizvesti tablet za koji se u ovom trenutku smatra da je najeftinije tablet računalo u svijetu. Prodavat će se studentima po subvencioniranoj cijeni od samo 35 dolara (1.750 rupija).

Cilj ovog projekta je proširenje digitalnog pristupa u toj zemlji koja zaostaje u povezivosti za Kinom i Brazilom.

Vlada kaže da će računalo nazvano Aakash, što u prijevodu znači nebo, u početku biti dostupno u pilot seriji od 100.000 komada, no u sljedećih nekoliko mjeseci milijuni indijskih studenata trebali bi imati ovaj tablet, piše Firstpost.com.

“Računalo po cijeni od 35 dolara uskoro će biti dostupno svakom djetetu u školi. Tablet bi trebao poboljšati kvalitetu učenja kod djece,” rekao je prošlog tjedna novinarima ministar telekomunikacija i obrazovanja Kapil Sibal.

Tablet je projektirala mala kompanija sa sjedištem u Britaniji DataWind. Razvoj je trajao dvije godine, a Aakash bi se trebao sastavljati u Indiji te pomoći u vladinim nastojanjima da uključi informacijsku tehnologiju u obrazovanje.

Indija slijedi nastojanja ostalih nacija skupine BRIC, Brazila, Rusije i Kine te želi za svojih 1,2 milijarde stanovnika omogućiti pristup tehnologijama poput interneta i mobilnih telefona, stoji u ovogodišnjem izvješću analitičara tvrtke Maplecroft.

Broj korisnika interneta u Indiji uvećan je 15 puta u razdoblju od 2000. do 2010. godine, ali i dalje samo osam posto Indijaca ima pristup internetu, u usporedbi s gotovo 40 posto Kineza.

Kao i Amazonov Kindle Fire, Aakash koristi Google Android operativni sistem.

Prethodni članci:
arti-201109290684006
arti-201109140379006

Povratak na Net.hr