Na slobodi svaki treći amnestirani osuđenik

Puštanjem 1.780 ljudi iz zatvora država je uštedela 1,6 miliona evra

U Srbiji je za tri meseca primene Zakona o amnestiji zatvore napustilo 1.780 ljudi, od 4.300 osuđenika na koje će biti primenjen.

Država je dosadašnjim puštanjem osuđenika koji su ispunili uslove za prevremeni otpust uštedela 1,6 miliona evra, izjavila je Zorana Vučićević iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktor Centra za obuku Uprave za izvršenje sankcija Damir Joka rekao je za “Večernje novosti” da najveći broj onih koji su do sada izašli ima male kazne – do pola godine ili godinu, a slobodu je ugledao i zanemarljiv procenat onih koji imaju duge kazne. To su bili oni kojima su kazne bile pri kraju, a amnestijom su oslobođeni za četvrtinu izrečene robije.

List piše da će ostali izlaziti iz zatvora sukcesivno, kako im budu isticale kazne, a računa se da će poslednji amnestirani izaći za otprilike 12 godina.

Amnestijom nisu obuhvaćeni osuđeni za organizovani kriminal, teške oblike nasilja, oni koji služe kaznu 30-40 godina zatvora, ratni zločinci, trgovci drogom osuđeni za teže oblike proizvodnje i prodaje narkotika, osuđeni za terorizam, oni koji su davali ili primali mito, prenosi Srna.

Jedini počinioci teških krivičnih dela koji će biti amnestirani su stariji od 70 godina, navodi list.

Povratak na Net.hr