STIĆI ĆE GA KAZNA

MUČIO SUPRUŽNIKE, LOMIO IM REBRA I VIKAO: ‘Ustašo, rodila si ustašu!’

Protiv pripadnika pričuvnog sastava milicije tzv. Republike Srpske Krajine i 92. motorizirane brigade Benkovac, 51- godišnjaka kojeg je uhitila policija otvorena je istraga.

Odlukom Županijskog suda u Splitu određen mu je i istražni zatvor kako ne bi pobjegao, budući da M.G. iz Pančeva ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, no u Hrvatskoj nema prijavljeno prebivalište. 

Upao naoružan u kuću

Bio je 25. studeni 1992. u selu Smilčić kraj Benkovca kada je, kako sumnjaju istražitelji, ovaj pričuvni milicajac naoružan upao u kuću supružnika, 61-godišnjaka i 55-godišnjakinje. Iako su se pred njim nalazili civili počeo im je prijetiti. Napadnutu mještanku snažno je odgurnuo te ju natjerao da hoda ispred njega. Za to vrijeme ju je psovao, nazivao ‘ustašom koja je rodila ustašu’. Udarao ju je puškom u leđa i polomio joj nekoliko rebara.

Na neko vrijeme zatvorio ju je u kuću u kojoj je bila tadašnja stanica milicije, a kada se njezin suprug vratio kući uhvatio ga je. Dok je nesretna žena molila da joj pusti muža ponovno ju je udario puškom u rebra zbog čega je pala na pod.

Slomio im rebra

Tada je 61-godišnjaka počeo vući  prema stanici milicije udarajući ga cijelo vrijeme nogama po tijelu.  Bacio ga je u podrum kuće, a nakon što ga je ponovno izveo tražio je od drugog pripadnika pričuvnog sastava milicije da ga ubije jer je ustaša. Nakon što je ovaj odbio to učiniti, 51-godišnjak je oborio svoju žrtvu na pod i muškacu je udarcima slomio nekoliko rebara.

Sada će zbog toga odgovarati za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom, te kršenja Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama.

Njegov odvjetnik Luka Šušak rekao je da je M.G. dolazio svojoj rodbini u posjet već 20-ak puta i da mu se nikad niššta nije dogodilo, prenosi Index.hr

Kako se navodi, osumnjičenika je upravo 79-godišnja oštećenica prijavila da dolazi u selo kod rodbine. Suprug je nedavno umro.

Povratak na Net.hr